De hele nacht vrijen, kan het?

Gepubliceerd door Dr Philippe Presles op 05/04/2011 - 12h45
-A +A

Ejaculatio precox, te vlugge ejaculatie, voortijdige zaadlozing - het zijn allemaal namen voor hetzelfde fenomeen -  leidt tot heel korte geslachtelijke betrekkingen. Die zijn vaak een bron van frustratie voor de man en zijn partner... Wat moet u doen om het vrijen langer - en waarom niet de hele nacht - te laten duren?

PUB

Pascal de Sutter, professor psychologie aan de Katholieke Universiteit in Leuven, seksuoloog en co-auteur van het boek « La mécanique sexuelle des hommes, ou le petit traité du savoir éjaculer en plus de 30 secondes et moins de deux heures »  antwoordt op vragen van e-gezondheid.

 

E-gezondheid: Is voortijdige zaadlozing een veel voorkomend probleem?

Pascal de Sutter: Ja, voortijdige zaadlozing komt heel veel voor. Ongeveer een op de drie volwassen mannen heeft er last van. In de meeste gevallen, en dat geldt voor meer dan 50 % van de geslachtelijke betrekkingen, komen deze mannen te vroeg klaar.

 

U bent psycholoog. Is een te vlugge ejaculatie een psychisch probleem?

P d S: Neen, het is meer een opvoedingsprobleem. Deze mannen hebben geen psychische problemen, maar ze hebben niet leren omgaan met hun opkomende ejaculaties. Ze zijn niet depressiever of angstiger dan de gemiddelde man, maar ze weten niet wat ze moeten doen en ze missen ook de vaardigheden om het lang genoeg vol te houden. Maar al die kennis wordt net in het boek uit de doeken gedaan. Zo kunnen ze aan de slag en de vaardigheden al doende verwerven.

 

Een boek lezen over het probleem, is dat wel een hulp?

P d S: Absoluut, dat is bewezen in een onderzoek dat is uitgevoerd in Canada en België. Het heeft aangetoond dat meer dan 70 % van de mannen die een « bibliotherapie » volgden voor voortijdige zaadlozing erna geen enkel probleem met een te vlugge ejaculatie meer had. Bibliotherapie betekent dat je een werk doorneemt waarin de methodes staan uitgelegd die je moet volgen om het probleem op te lossen.

 

Duurt het lang om die kennis te verwerven en vooral om de technieken in de praktijk aan te leren? Vraagt het tijd?

P d S: Alles hangt af van hoe vaak iemand geslachtsverkeer heeft. Het is zoals met tennis: als je drie keer per week speelt en je elke dag oefent om de bewegingen onder de knie te krijgen, ga je snel vooruit.

Iemand die vaak geslachtelijke betrekkingen heeft – bijvoorbeeld drie keer per week -, zal er misschien een of twee maanden over doen om het probleem van voortijdige zaadlozing te overwinnen.

Iemand die maar één keer per maand vrijt, zal er langer over doen, misschien 6 maanden of een jaar.

 

En de hele nacht vrijen, kan dat echt?

P d S: In de praktijk kunnen alle mannen de hele nacht doorgaan. Iedere man die in vorm is, kan beslissen om het de hele nacht vol te houden en pas ’s ochtends te ejaculeren. Een man die zijn lichaam in handen heeft, beslist zelf wanneer hij klaarkomt. Hij heeft geen last meer van ongecontroleerde ejaculaties.
Dit gezegd zijnde, hangt alles natuurlijk af van zijn partner. Ook zij moet ervoor te vinden zijn. Ook de fysieke conditie is mee bepalend.
De hele nacht vrijen betekent trouwens niet dat u acht uur aan een stuk non-stop penetreert! Er kunnen ook momenten zijn van sensualiteit, strelen, ontspanning, gesprekken...

 

Zijn er nog dingen die u hier graag wou vermelden?

P d S: Het is misschien belangrijk om te benadrukken dat leren om niet meer te lijden onder een voortijdige zaadlozing niet betekent dat u controle moet leren krijgen over uw ejaculatie. U moet wel leren om controle te krijgen over uw opwinding. Het is dus  niet zo dat u iets moet doen om de ejaculatie te stoppen als u ze voelt komen. Leer integendeel de graad van opwinding te beheersen zodat u niet meer verrast wordt door een ejaculatie.

 

Kunt u ons nog een concrete raad meegeven?
P d s: Er bestaan heel wat technieken die u kunnen helpen om meer controle te verwerven. Zo is het belangrijk om de buikademhaling toe te passen. Laat uw middenrif goed werken in plaats van uit uw bovenborst te ademen. Dat is een van de eenvoudige methodes waarmee u meer greep krijgt op uw opwinding en dus op uw opkomende ejaculatie. Er bestaan ook oefeningen voor de spieren, u kunt ze alleen of met uw partner doen, en ook meer psychologische oefeningen...

Gepubliceerd door Dr Philippe Presles op 05/04/2011 - 12h45

Interview met Pascal de Sutter, professor psychologie aan de Université Catholique de Louvain, seksuoloog en co-auteur van het boek « La mécanique sexuelle des hommes, ou le petit traité du savoir éjaculer en plus de 30 secondes et moins de deux heures »,Uitgeverij  Robert Laffont.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
agua

Is het mogelijk informatie te geven over het verschijnsel van het uitblijven van de ejaculatie? Erectie is geen probleem maar de zaadlozing vindt niet plaats en ook de bevrediging.

wantrouwig

dit is de grootste zever die ik ooit heb gelezen, en wat ook raar is, is dat er geen pascal de sutter aan de KUL werkt. Bedrog ?

PUB
Lees ook
Meer artikels