Heelkundige ingreep: het herstelproces kan nog korter!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/10/2016 - 09h43
-A +A

Al twintig jaar ongeveer worden in diverse landen experimenten gedaan om het herstel van patiënten die een zware heelkundige ingreep ondergaan hebben te verbeteren en te verkorten.

De drie cruciale stappen van heelkundige ingreep tot (kort) herstel

Vóór de operatie 
De patiënt lichamelijk en psychologisch voorbereiden tijdens een speciaal preoperatief consult: checken of de patiënt goed begrepen heeft wat de verschillende stappen van zijn operatie zijn, anticiperen op de thuisverzorging na het verlaten van het ziekenhuis, de lichamelijke conditie verbeteren (fysieke activiteit, bijsturen van eventuele tekorten, hulp bij het stoppen met drinken of roken, enz.), duur van het nuchter zijn vóór de operatie zo kort mogelijk houden, beperken van angstremmers vóór de operatie.

Tijdens de operatie 
De anesthesie aanpassen, indien mogelijk de minst invasieve chirurgische technieken gebruiken, sondes en drains beperken, uitdroging voorkomen, net zoals hypothermie, misselijkheid, braken, enzovoort.

Na de operatie
De autonomie van de patiënt zo veel mogelijk stimuleren: hem zo snel mogelijk alleen uit bed laten komen en weer eten, bij voorkeur combinaties van pijnstillers zonder morfine toedienen, snel ontslag uit het ziekenhuis en thuisopvang in de best mogelijke omstandigheden van verzorging en follow-up.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 13/10/2016 - 09h43

Persbericht van HAS, Chirurgies lourdes : opérer autrement pour améliorer et raccourcir la convalescence, 3 octobre 2016, http://www.has-sante.fr/portail/jcms/c_2672290/fr/chirurgies-lourdes-operer-autrement-pour-ameliorer-et-raccourcir-la-convalescence.  


Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Borstreconstructie: een moeilijke weg... Geüpdatet op 08/01/2008 - 00h00

Elk jaar opnieuw vernemen duizenden vrouwen dat ze borstkanker hebben en wordt bij een deel ervan de borst operatief verwijderd. Na deze drastische ingreep wordt er soms een borstreconstructie voorgesteld. Soms gebeurt dit meteen tijdens dezelfde chi...

Waarom moeten we nuchter zijn voor een anesthesie? Gepubliceerd op 26/02/2013 - 11h38

Misschien hebt u al eens een operatie moeten ondergaan. Dan kent u vast het voorschrift: niet drinken of eten vanaf middernacht de dag voor de operatie. Maar weet u ook waarom we nuchter moeten zijn voor een anesthesie ?

Schouderprothesen: hoe en waarom? Geüpdatet op 02/02/2015 - 11h59

Een prothese om een versleten of beschadigd gewricht te vervangen, is tegenwoordig een banale ingreep. Meestal is het resultaat dat de patiënt zijn vroegere mobiliteit terugkrijgt en verlost is van de pijn. Maar wat houdt een operatie voor het plaats...

Meer artikels