PUBLICITÉ

Heeft ontrouw ook goede kanten?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 03/09/2002 - 00h00
-A +A

Ontrouw brengt heel wat problemen teweeg, maar kan ook een heilzame invloed hebben op het koppel. Tekst en uitleg.

PUB

Ontrouw: een narcistische wonde...

De man, de vrouw en de minnaar. In de bioscoop en op tv wekt dat vaak op de lachspieren... maar in het echte leven is dat zelden het geval. Nu er geen sprake meer is van verstandshuwelijken, tolereert het koppel die ondoordachte streken nog minder. De verbintenis berust immers op een moreel contract gebaseerd op waarheid en authenticiteit.“In geval van ontrouw wordt het contract van vertrouwen en trouw tussen het koppel verbroken”, verklaart Dr. Robert Neuburger, auteur van “Nouveau couples” (Odile Jacob). Het bedrog veroorzaakt bij de bedrogen partner “een narcistische wonde”. “Ik hoor vaak zeggen: “Maar wat heeft hij/zij meer dan ik?”, verklaart Danièle Balmelle, gezinstherapeute in Lyon. “De bedrogen persoon voelt zich minderwaardig en verliest zijn zelfvertrouwen.”

Ontrouw: een gelegenheid om elkaar terug te vinden...

Maar als het koppel de crisis te boven komt, kan deze ook vruchtbaar zijn. “Ontrouw heeft steeds een betekenis die beide partners aanbelangt”, vervolgt Danièle Balmelle. Men moet de tijd nemen om te begrijpen wat er gebeurd is en men moet zichzelf in vraag durven stellen. “Vlugge verontschuldigen kunnen een manier zijn om een debat ten gronde te vermijden. Een echte verontschuldiging vraagt tijd, want de “narcistische wonde” moet helen. De dialoog na ontrouw is voor het koppel een goede gelegenheid om op een nieuwe basis te starten.

“Als ze hun wonden te boven komen, worden de partners gelijktijdig naar elkaar toegedreven", besluit Danièle Balmelle. Dat noemen we de verzoening.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door Danielle Pickman op 03/09/2002 - 00h00 Psychonet Production
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ