Heeft mijn kind een oorsmeerprop?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/03/2017 - 11h18
-A +A

Oorsmeer is een natuurlijke afscheiding van het oor en wijst helemaal niet op een gezondheidsprobleem, ook al is het niet altijd esthetisch.

Maar soms hoopt het oorsmeer zich op tot een prop, en dat kan symptomen veroorzaken.

10% van de kinderen heeft last van proppen oorsmeer.

Hoe herkent u zo’n prop en wat valt er aan te doen?

PUB

Een oorsmeerprop bij kinderen herkennen

Oorsmeerproppen veroorzaken diverse symptomen:

 • Achteruitgang van het gehoor en zelfs doofheid
   
 • Gevoel alsof het oor verstopt is, eventueel ook pijn.
   
 • Oorsuizen, dat is een geluid in het oor dat geen externe bron heeft.

Als uw kind over deze symptomen klaagt, heeft het misschien last van een oorsmeerprop. En dat kan zeker het geval zijn als u de gewoonte hebt om zijn oren te reinigen met een wattenstaafje!

Als u een wattenstaafje gebruikt, duwt u namelijk de oorsmeer van het gehoorkanaal naar het trommelvlies. Als daarbij ook druk wordt uitgeoefend, kan er een prop ontstaan.

 

Wat moet u doen in geval van een oorsmeerprop?

Een oorsmeerprop heeft geen ernstige gevolgen. Als u vermoedt dat uw kind er een heeft, kunt u voor alle zekerheid toch maar naar de dokter gaan. Daar zijn verschillende redenen voor:

 • Een oorsmeerprop verwijderen is geen kinderspel. Als het niet correct gebeurt, kan het trommelvlies scheuren of het gehoorskanaal beschadigd raken.
   
 • De symptomen van een prop lijken op die van een oorontsteking, een ook veel voorkomende kwaal bij kinderen. En als er inderdaad een oorontsteking broedt, is het ten zeerste af te raden om de oorsmeerprop te proberen te verwijderen.

Toch kan het zijn dat de arts nadat hij het oor van uw kind bekeken heeft u gewoon enkele tips geeft om zelf de prop te verwijderen.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/01/2013 - 12h21 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/03/2017 - 11h18

Armstrong, C., American Family Physician, 2009.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Waarom wil mijn kind niet slapen? Gepubliceerd op 20/01/2014 - 17h08

Van de eerste nachten tot de periode dat het kind naar school begint te gaan, is zijn slaapgedrag een van de belangrijkste gespreksonderwerpen van de ouders. En terecht: de slaap is enorm belangrijk voor de gezondheid van het kind, maar ook voor het...

Kinderen die bang zijn voor water kunnen geholpen worden! Gepubliceerd op 05/06/2012 - 14h12

Houdt uw kind niet van douchen, vindt hij het verschrikkelijk om water op zijn gezicht te krijgen, is hij telkens ziek of klaagt hij systematisch van buikpijn wanneer hij met zijn klas moet gaan zwemmen? Eén ding staat vast: uw kind voelt zich onwenn...

Een gebroken of losgeslagen tand is een spoedgeval! Geüpdatet op 04/08/2009 - 00h00

Mijn kind is gevallen en is nu een tand kwijt . Hij heeft een slag gekregen en zijn tand is losgekomen . Hij heeft zich gestoten en een stukje tand is afgebroken ... Wat het probleem ook is, u moet dringend op raadpleging bij een tandheelkundige.

Meer artikels