• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    10 mening
  • Commentaren (0)

Heeft bier ook voordelen voor uw gezondheid?

Heeft bier ook voordelen voor uw gezondheid?

Bier bevat minder alcohol dan wijn. Het alcoholpercentage van bier ligt namelijk tussen 2,3 tot 7 %.

Maar te veel bier kan hoe dan ook desastreuze gevolgen hebben voor de gezondheid.

Bij matige consumptie heeft het wel voordelen.

Hoeveel alcohol en calorieën bevat bier?

De hoeveelheid alcohol in een drank wordt altijd in volumepercentage uitgedrukt. Dat cijfer (%) geeft het aantal milliliter alcohol aan per liter drank. In de volkstaal hebben we het gewoon over het alcoholgehalte.

De voedingswaarde (het aantal calorieën in een alcoholhoudende drank) wordt berekend op basis van het aantal grammen alcohol. Daarbij is 1 g alcohol = 7 calorieën.
De berekening is wel wat ingewikkeld omdat alcohol minder weegt dan water. 1 ml alcohol weegt namelijk niet 1 g, maar wel 0,8 g - dat is het soortelijk gewicht van alcohol.  Om het aantal grammen alcohol van een drank te bepalen, moet men dus vermenigvuldigen met 0,8.

Dit zijn de gemiddelde alcoholgehaltes:

  • Ondergistende bieren (pilsbieren): 4 tot 7%.

  • Bovengistende bieren (speciale bieren, trappist, enz.): 6 tot 12 %.

  • Bieren van spontane gisting (lambiekbieren): rond 5%.
  • Alcoholarm of alcoholvrij bier: rond 1%.

Als we dus een blikje bier van 250 ml met een alcoholgehalte van 7% drinken, krijgen we 13 g alcohol binnen. Dat komt overeen met 91 calorieën.  Bier bevat ook 1,5 tot 7 % koolhydraten, afhankelijk van de variëteit (er bestaan wereldwijd meer dan 4500 variëteiten bier). De totale voedingswaarde van een blikje van 250 ml schommelt tussen 80 en 160 calorieën.

Af en toe een biertje drinken kan geen kwaad voor de gezondheid en verstoort ook het voedingsevenwicht niet. Dat verandert als we elke dag meerdere glazen bier drinken.
En dat geldt net zo goed voor de zogenaamde lightbieren. Die bevatten alleen minder koolhydraten, suikers dus. Het alcoholgehalte is hetzelfde, behalve natuurlijk als het om alcoholarm bier gaat.

Bier: goed voor het hart?

Verschillende studies hebben aangetoond dat één glas bier per dag een gunstig effect kan hebben op het hart- en vaatstelsel.

Dat effect wordt wel degelijk toegeschreven aan de alcohol in bier. Bij lage en regelmatige dosissen stijgt namelijk de «goede» cholesterol en verkleint het risico op samenklontering van de bloedplaatjes. Bier bevat bovendien vitamines van de B-groep en die remmen de aanmaak van homocysteïne af. Dat is een aminozuur dat als een risicofactor wordt beschouwd.

De verminderde productie van homocysteïne zou ook het risico op osteoporose en depressies verkleinen.

Artikel gepubliceerd door op 16/06/2014

Bronnen: Wine, beer or spirit drinking in relation to fatal and non-fatal cardiovascular events: a meta-analysis .Simona Costanzo, Augusto Di Castelnuovo, Maria Benedetta Donati, Licia Iacoviello, Giovanni de Gaetano European Journal of Epidemiology. November 2011, Volume 26, Issue 11, pp 833-850 - Efficacy of homocysteine-lowering therapy with folic Acid in stroke prevention: a meta-analysis. Lee M, Hong KS, et alStroke. 2010 Jun;41(6):1205-12. Epub 2010 Apr 22. - http://www.med.univ-rennes1.fr/htbin/adm/reponse?prg=1&cod=M15558.

Vindt u het artikel interessant?