• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Hebt u nood aan supplementen met vitamine D?

Hebt u nood aan supplementen met vitamine D? Mensen die niet vaak blootgesteld worden aan zonlicht zoals bijvoorbeeld heel jonge kindjes, oudere mensen of gesluierde vrouwen hebben nood aan supplementen met vitamine D. Dat geldt ook voor bepaalde levensfasen zoals de adolescentie en een zwangerschap.

De zomerproductie van vitamine D

Vitamine D is de enige vitamine die zowel aangevoerd wordt via de voeding als aangemaakt wordt in het organisme. De synthese gebeurt ter hoogte van de huid en onder invloed van UV stralen, met andere woorden bij matige blootstelling aan de zon. In 'normale' tijden is de synthese maximaal tussen de maanden mei en september. Een deel van de Vitamine D wordt opgeslagen in de lever om tijdens de winter vrij te komen al naargelang de behoefte. Bij sommige mensen is dat mechanisme niet voldoende om het hele jaar door doeltreffend te functioneren. Dat kan het geval zijn bij zuigelingen, kleine kindjes, oudere mensen en vrouwen die gesluierd door het leven gaan.

Kinderen tot de leeftijd van vijf jaar

Vitamine D speelt een heel belangrijke rol bij de botgroei. Ze bevordert de intestinale absorptie van calcium en helpt bij de botmineralisatie. Tijdens de groei neemt de behoefte aan de vitamine toe. Daarom raadt men supplementen met Vitamine D aan vanaf de geboorte tot de leeftijd van vijf jaar en tijdens de adolescentie.
De aanbevolen dosis voor zuigelingen hangt af van de melk en van de diversificatie. Ouders moeten er dus over praten met de arts. Van de leeftijd van 18 maanden tot de leeftijd van vijf jaar, tijdens de adolescentie en tot aan het einde van de groei raadt men twee dosissen aan van 00.000 IU tijdens de winter, verspreid over een periode van drie maanden.

Artikel gepubliceerd door op 05/02/2008

Bronnen: "Alimentation de l'enfant de 0 à 3 ans", Patrick Tounian, Françoise Sarrio en Céline Ringuedé. Uitgeverij Masson.

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie