Hebt u last van paniekstoornissen?

Hebt u last van paniekstoornissen?Soms krijgen we zo'n hevige angst dat we in paniek raken. De angst lokt dan plots lichamelijke symptomen uit die verontrustend lijken, maar die gewoonlijk zeer nuttig zijn omdat ze ons lichaam mobiliseren om een bepaald gevaar te trotseren. In sommige gevallen echter is die angst onterecht, onze perceptie is verstoord en lokt een paniekaanval uit.

Komen uw angsten en reacties overeen met een paniekstoornis?


Men spreekt van een paniekaanval als de aanval zich voordoet in een wel bepaalde situatie en beperkt is in de tijd, en als minstens 4 van de onderstaande symptomen heel plots optreden en binnen 10 minuten hun piek bereiken:

- Hartkloppingen.
- Gevoel van ademnood of verstikking, gevoel te worden gewurgd.
- Hevig zweten.
- Beven of spiercontracties.
- Duizeligheid, het gevoel flauw te vallen.
- IJlhoofdigheid, futloosheid.
- Gevoel van onwezenlijkheid en depersonalisatie (geen contact meer met zichzelf).
- Misselijkheid.
- Buikpijn.
- Tintelingen in armen en voeten, gevoel van verdoving.
- Angst voor een hartaanval of om te stikken.
- Angst om te sterven
- Angst om de controle over zichzelf te verliezen, angst om gek te worden.

Wat gebeurt er?


"Een paniekaanval volgt op een aantal logische redeneringen die echter op een foutieve interpretatie berusten van de lichamelijke reacties die door de angst zijn uitgelokt', vertelt Christophe André*. Omdat elke interpretatie fout is, groeit de angst nog, wat de intensiteit van de lichamelijke reacties nog versterkt. Het is die vicieuze cirkel die aan de basis ligt van een paniekstoornis.

Artikel gepubliceerd door op 20/04/2009

Bronnen: "Le guide de psychologie de la vie quotidienne", onder de redactie van Christophe André, uitgeverij Odile Jacob.

Vindt u het artikel interessant?