Hebt u last van migraine met aura?

Hebt u last van migraine met aura?

Er bestaan heel veel types van migraine. Een minder bekende soort is de migraine met aura. In deze categorie van migrainecrisissen wordt de hoofdpijn voorafgegaan door een aura, zintuiglijke stoornissen die hoofdzakelijk van visuele aard zijn.

Soorten migraine

Er bestaan verschillende types van migrainecrisissen. Over het algemeen wordt een onderscheid gemaakt tussen migraine zonder aura of de gewone migraine, migraine met aura (ook wel oftalmische of oogmigraine genoemd), en menstruele migraine, crisissen die optreden bij de maandstonden. Een migrainepatiënt kan in de loop van zijn leven verschillende types van migraine hebben.

Menstruele migraine staat in direct verband met de hormonale veranderingen en is meestal van het type migraine zonder aura. Deze laatste vorm beantwoordt aan specifieke diagnosecriteria in de classificatie van de International Headache Society (IHS): minstens 5 aanvallen van hoofdpijn die, onbehandeld, tussen 4 en 72 uur duren, een eenzijdige, kloppende matige tot ernstige hoofdpijn die verergert bij gewone lichamelijke inspanningen zoals het op- en afgaan van een trap. De crisis gaat gepaard met misselijkheid en/of braken, of met fotofobie en fonofobie (overgevoeligheid voor licht en geluid).

Migraine met aura

Migraine met aura gaat gepaard met zintuiglijke stoornissen, de zogeheten aura. Zo'n aura gaat aan de hoofdpijn vooraf en duurt meestal een uur of langer. De stoornissen zijn hoofdzakelijk visueel en manifesteren zich door fosfenen (gekleurde en geometrische bewegende lichtvlekken) of scotomen (donkere vlekken in het gezichtsveld). Soms wordt deze visuele aura gevolgd door taststoornissen zoals kriebelingen of prikkelingen die zich verspreiden, spraakstoornissen en geur- of smaakhallucinaties.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/06/2016
Origineel artikel geschreven door op 11/09/2007

Bronnen: Actualités pharmaceutiques, n°389.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Hoofdpijn: is het migraine of spanningshoofdpijn?

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Hoofdpijn: wat u erover moet weten

 • Hoofdpijn in al zijn vormen is een veelvoorkomende klacht. Het is, net als zoveel klachten die de huisarts dagelijks te ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating