• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Hebt u genitale wratten?

Hebt u genitale wratten?

Genitale wratten, ook wel condylomen of ‘vijgwratten’ genoemd, komen vrij vaak voor bij seksueel actieve mensen. Over het algemeen zijn ze goedaardig, maar oncomfortabel en zeer besmettelijk. Daarom moeten ze ook snel behandeld worden.

Genitale wratten, een zeer frequente infectie

Genitale wratten maken deel uit van de meest voorkomende, seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). De oorzaak ligt bij enkele papillomavirusstammen (HPV). 80 tot 85% van de seksueel actieve bevolking loopt het virus minstens één keer in zijn leven op. Maar slechts enkele stammen van het papillomavirus leiden tot genitale wratten. Ze zijn zeer besmettelijk en kunnen enkel via seksueel contact worden overgedragen. Zelfs bij een eerste flirt kunnen ze al verschijnen. Penetratie is dus niet nodig om genitale wratten te krijgen. Incubatietijd is ongeveer drie maanden. De enige manier om ze te voorkomen is een condoom gebruiken.

 

Hoe herken ik genitale wratten?

Genitale wratten zijn vergelijkbaar met gewone, traditionele wratten. Met andere woorden: esthetisch zijn ze niet. Ze zijn met het blote oog zichtbaar (slechts enkele millimeters groot) en meestal krijgt een persoon er meerdere tegelijkertijd. Over het algemeen doen ze geen pijn, maar ze kunnen wel hard jeuken. Bij seksueel contact komt bij vrouwen zelfs bloed vrij. De genitale wratten komen vaak op de zichtbare geslachtsorganen terecht: de schaamspleet, de penis of de teelballen. Het is zeldzaam, maar ze verschijnen ook in de vagina, de baarmoederhals, de urinebuis of rond de anus. Soms kunt u ook genitale wratten hebben in de mond, na orale seks.

 

Artikel gepubliceerd door op 03/01/2012

Vindt u het artikel interessant?