• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  6 mening
 • Getuigenissen (0)

Hebt u een knobbeltje in de borst? Geen paniek!

Hebt u een knobbeltje in de borst? Geen paniek!

Een knobbeltje in de borst is meestal goedaardig. Toch doet u er goed aan uw arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat het niet om borstkanker gaat. Aan de hand van de eigenschappen van het knobbeltje in de borst, kan men meestal de oorsprong ervan identificeren.

Een knobbeltje in de borst: is het een fibroadenoom?

Een fibroadenoom, dat bestaat uit klierweefsels en bindweefsel, komt vaak voor bij jonge vrouwen vanaf de puberteit tot de leeftijd van 30 jaar. Het adenoom is een knobbel dat 1 tot 5 cm groot kan zijn. Het is glad, regelmatig van vorm en elastisch. Het is beweeglijk en zacht als men er met de vinger overheen gaat. Een adenoom komt soms alleen voor, maar soms zijn er ook verschillende. In bepaalde omstandigheden kunnen ze ook pijnlijk worden.
Dit knobbeltje in de borst verandert nogal eens van grootte naargelang de hormoonschommelingen, bijvoorbeeld tijdens de regels, bij het nemen van de pil of tijdens een zwangerschap.
De diagnose van een fibroadenoom wordt bevestigd door een echografie of een mammografie.
Bij jonge vrouwen wordt regelmatig screenen sterk aanbevolen. In geval van esthetische hinder of pijn, kan men overgaan tot verwijdering van het adenoom. Bij vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar, wordt het adenoom vaker verwijderd, aangezien een fibroadenoom een kleine kwaadaardige tumor kan verbergen.

Een knobbeltje in de borst: is het een cyste?

Een cyste kan geïsoleerd opduiken of in groep (polycystische borst). Hij wordt veroorzaakt door een verwijding van een melkgang en komt vrij veel voor bij vrouwen tussen 40 jaar en de menopauze (tenminste als ze geen hormonale substitutietherapie volgen).
De grootte van de cyste kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters en is afhankelijk van de hormonale cyclus. Dit knobbeltje in de borst is goed afgebakend en is beweeglijk bij palpatie (het rolt als het ware onder de huid). Het heeft de eigenaardige eigenschap van zeer plots op te duiken en is soms pijnlijk.
De aanwezigheid van een cyste vereist meestal geen ingreep. In geval van hinder of pijn, kan een hormonale behandeling voorgeschreven worden. De cyste kan echter ook leeggezogen worden met een cytopunctie. In elk geval, is regelmatige controle van het grootste belang.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 31/01/2012
Origineel artikel geschreven door op 15/03/2010

Bronnen: American Cancer Society, www.cancer.org; Mayo Foundation for Medical Education and Research, Women's Health Center, www.mayoclinic.com.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Vrouwen en kanker

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten