PUBLICITÉ

Hebt u een fout begaan? Des te beter, u gaat er veel uit leren!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 07/04/2010 - 00h00
-A +A

Wie vrij van fouten is, werpe de eerste steen. Fouten maken is onvermijdelijk en we moeten er geen drama van maken. Wat belangrijk is, is wat u daarna doet. Hoe haalt u voordeel uit eerder gemaakte fouten?

PUB

Een fout? Aanvaard uw negatieve emoties zodat ze daarna kunnen verdwijnen


U hebt een fout begaan, maar is het echt nodig om er een drama van te maken?
Omdat we het probleem emotioneel bekijken, hebben we soms de neiging het belang van een fout meteen te overdrijven. We worden boos op onszelf, we zouden onszelf durven slaan... Op dat ogenblik gaat het om natuurlijke emoties. We zouden er echter goed aan doen onze woedeaanval te laten voorbijgaan. De negatieve emoties die ons in hun greep houden, laten voorbijgaan, is de eerste stap om onze fout te verwerken. Woede? Treurigheid? Schaamte? Ontgoocheling? Zo voelt u het aan, dat is een zekerheid. Uiteindelijk verdwijnt de emotie, net zoals de zee zich na de vloed altijd terugtrekt. Aanvaard die emotie zodat ze zich daarna rustig kan verwijderen. Weigert u ze te aanvaarden, dan zal ze zich steeds dieper ingraven in plaats van weg te trekken...
Alain heeft zijn zoontje, dat leerde stappen, laten vallen. Het jongetje heeft zijn arm gebroken. Alain is helemaal van streek. Hij denkt nu dat hij zijn zoontje niet goed genoeg vasthield. Hij is enorm boos op zichzelf...

Hou rekening met de objectieve gevolgen van uw fout


Wat zijn, achteraf gezien, de objectieve gevolgen van uw fout? Zijn ze vervelend? Misschien. Staat uw leven op het spel? Staat de aarde op het punt te stoppen met draaien? Waarschijnlijk niet. Breng uw fout dus terug tot haar 'normale' proporties. Wees daar eerlijk in. Concreet heeft die fout misschien geen enkel belang, ook al betekent ze voor u emotioneel heel wat. Uw fout kan wel gevolgen hebben. Hou daar rekening mee, maar besef goed dat wat gebeurd is, voorbij is. Wat kan er in het slechtste geval gebeuren? En als dat zou gebeuren, zou u het dan kunnen verwerken?
Alain is met zijn zoontje naar het ziekenhuis gegaan. Nu heeft het jongetje zijn arm in het gips. Dat is het gevolg van de fout. De breuk is niet zo ernstig en voor de gezondheid van de jongen zullen er dus geen gevolgen op lange termijn zijn.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 07/04/2010 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ