• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hebt u antioxidanten nodig?

Hebt u antioxidanten nodig?Iedereen weet onderhand wel dat antioxidanten goed zijn voor onze gezondheid en dat we ze best in grote hoeveelheden opnemen. Maar veel verder dan dat reikt onze kennis vaak niet... Tijd dus voor een woordje uitleg.

Wat zijn antioxidanten?


Zuurstof is onmisbaar voor de chemische reacties die in ons lichaam plaatsvinden. Maar eenmaal opgebruikt (oxidatie) vormt die zuurstof stoffen die potentieel giftig zijn voor de cellen: de vrije radicalen. Ons lichaam raakt ervan af via een verdedigingssysteem van antioxidanten. Een van die mechanismen is gebaseerd op antioxidante stoffen zoals vitamines C en E, zink en selenium. Als het verdedigingssysteem het laat afweten, of bij agressie van buitenaf, hopen de vrije radicalen zich op en dat is nefast voor ons lichaam. Men spreekt in dat geval van oxidatieve stress.

Welke situaties bevorderen de opstapeling van vrije radicalen?


Veroudering is een van de voornaamste oorzaken van de ophoping van vrije radicalen. Een andere oorzaak zijn chronische aandoeningen zoals cardiovasculaire ziektes, kanker, diabetes, overgewicht, arteriosclerose, degeneratieve aandoeningen, oogziektes, vermindering van het afweersysteem. Sommige mensen, zoals chronisch zieken en bejaarden, hebben dan ook vaak een grotere behoefte aan antioxidanten.
Een andere oorzaak van een verhoogd gehalte aan vrije radicalen is een voeding die te weinig antioxidanten bevat.

Artikel gepubliceerd door op 09/03/2009

Bronnen: 49e Journée annuelle de nutrition et de diététique, Parijs, 30 januari 2009.

Vindt u het artikel interessant?