• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  8 mening
 • Getuigenissen (0)

Hebben mondspoelingen nut?

Hebben mondspoelingen nut?

Fluor geel, fluor blauw en fluor roze… Mondspoelingen gaan prat op hun “frisse en zurige smaak” en zijn vaak in de grootwarenhuizen te vinden. Ze zien er onschuldig en aantrekkelijk uit, maar het gebruik is aan een aantal regels gebonden. Wat is het nut van mondspoelingen? Hoe kiest u een product dat voor u geschikt is? Vier vragen en antwoorden.

Wat is het nut van mondspoelingen?

De eerste bedoeling van de mondspoelingen is om het aantal bacteriën in de mondholte en op de tong terug te dringen.

Dat kan in een aantal situaties zijn nut hebben:

 • Voor therapeutisch gebruik

Ontsmettende mondspoelingen worden tijdelijk gebruikt ter afronding van een tandbehandeling bij mensen die last hebben van ziektes van het parodontium, dat zijn het tandvlees en andere ondersteunende weefsels van de tand. Ze kunnen ook gebruikt worden bij mensen die een ingreep hebben ondergaan - zoals een mondoperatie - of een tand hebben laten trekken. Deze mondspoelingen zijn enkel te krijgen in de apotheek

 • Als preventie

Sommige mondspoelingen kunnen gebruikt worden om recidieven van cariës of parodontitis te voorkomen. Fluorhoudende mondspoelingen maken deel uit van die preventieve producten. Ze worden meestal aanbevolen aan mensen met een aangetast tandglazuur en mensen die klagen over extreme gevoeligheid voor warmte, koude of voor het tandenpoetsen. Ze worden ook aangeraden aan jonge mensen die een orthodontische behandeling volgen en aan mensen die een toestel dragen dat grondig gereinigd moet worden. Een mondspoeling kan ze zo helpen om een goede tand- en mondhygiëne te handhaven. Deze producten worden wel afgeraden aan kinderen jonger dan 6 jaar, want ze kunnen die inslikken. Mondspoelingen zijn namelijk niet ongevaarlijk omdat bij de samenstelling ervan alcohol gebruikt wordt.

 • Voor het comfort

Mondspoelingen kunnen ook gebruikt worden als een aanvullend product op de dagelijkse poetsbeurt. Het beoogde effect is het gevoel een “schonere” mond en een frissere adem te hebben.

Welke mondspoeling moet u kiezen?

Allerlei kleuren, allerlei smaken, en zoveel verschillende functies… hoe moet u uw keuze maken uit al die aangeboden mondspoelingen?

 • De beste manier om het product te kiezen dat het meest geschikt is in uw situatie, is dat u het vraagt aan uw tandarts!
 • Mondspoelingen worden niet om het even hoe gebruikt. Sommige mogen bijvoorbeeld maar over een korte periode worden gebruikt.
 • Deze producten verhelpen ook niet elke kwaal: aanhoudende halitose (slechte adem) met mondspoelingen tegengaan heeft geen zin als het probleem bijvoorbeeld te wijten is aan een ernstigere mond- en tandaandoening of aan darmproblemen.
 • Uw tandarts zal u raad geven en zeggen of een mondspoeling in uw geval al dan niet zin heeft.

 

Artikel gepubliceerd door op 27/08/2012

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden