Heb ik artrose of artritis?

Heb ik artrose of artritis?

Hebt u last van uw gewrichten? Hoe kunt u weten of u artrose of artritis hebt? Deze twee aandoeningen hebben namelijk niet alleen een verschillende oorzaak, ook de symptomen verschillen. We zetten de verschillen even op een rijtje.

Is het artrose of artritis?

Het belangrijkste dat u moet onthouden is dat artrose een mechanische slijtage van het gewricht is, terwijl artritis een ontsteking van het gewricht is waardoor dat gewricht opzwelt, rood ziet en warm aanvoelt. Artritis en artrose veroorzaken allebei reumatische pijn, maar we kunnen beide aandoeningen uit elkaar houden door de aard van die pijnklachten.

Wat zijn de klachten bij artrose en artritis?

De door artrose aangetaste gewrichten zijn vaak de gewrichten van de heup, de knie, de wervelkolom… De pijn wordt gevoeld bij bewegingen en wordt bij het bewegen ook erger. Meestal neemt de pijn dus in de loop van de dag toe. Vooral langdurig zitten of staan veroorzaakt klachten. 's Ochtends bij het opstaan is de pijn dan weer minder.

De gewrichten die het meest door artritis worden aangetast, zijn de gewrichten van de pols, de voeten, en soms ook van de wervels. Typisch voor artritis is dat de pijn permanent is en dus ook 's nachts aanhoudt. Nogal wat mensen met artritis worden in de tweede helft van de nacht zelfs wakker van de pijn.  Opvallend is trouwens dat de pijn 's ochtends het ergst is en dat het vaak een halfuur duurt voor de gewrichten wat minder stram zijn.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/04/2015
Origineel artikel geschreven door op 24/08/2009

Bronnen: Société française de rhumatologie (SFR).

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Als onze botten pijn doen…

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Wat is artrose?

 • Artrose of arthrosis deformans wordt gedefinieerd als een degeneratieve gewrichtsaandoening, waarbij de ontaarding of ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating