Dr. Philippe Presles

Heb ik artrose of artritis?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/04/2015 - 14h52
-A +A

Hebt u last van uw gewrichten? Hoe kunt u weten of u artrose of artritis hebt? Deze twee aandoeningen hebben namelijk niet alleen een verschillende oorzaak, ook de symptomen verschillen. We zetten de verschillen even op een rijtje.

Is het artrose of artritis?

Het belangrijkste dat u moet onthouden is dat artrose een mechanische slijtage van het gewricht is, terwijl artritis een ontsteking van het gewricht is waardoor dat gewricht opzwelt, rood ziet en warm aanvoelt. Artritis en artrose veroorzaken allebei reumatische pijn, maar we kunnen beide aandoeningen uit elkaar houden door de aard van die pijnklachten.

Wat zijn de klachten bij artrose en artritis?

De door artrose aangetaste gewrichten zijn vaak de gewrichten van de heup, de knie, de wervelkolom… De pijn wordt gevoeld bij bewegingen en wordt bij het bewegen ook erger. Meestal neemt de pijn dus in de loop van de dag toe. Vooral langdurig zitten of staan veroorzaakt klachten. 's Ochtends bij het opstaan is de pijn dan weer minder.

De gewrichten die het meest door artritis worden aangetast, zijn de gewrichten van de pols, de voeten, en soms ook van de wervels. Typisch voor artritis is dat de pijn permanent is en dus ook 's nachts aanhoudt. Nogal wat mensen met artritis worden in de tweede helft van de nacht zelfs wakker van de pijn.  Opvallend is trouwens dat de pijn 's ochtends het ergst is en dat het vaak een halfuur duurt voor de gewrichten wat minder stram zijn.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 24/08/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 28/04/2015 - 14h52

Société française de rhumatologie (SFR).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
jivayana

U zegt dat er middelen zijn om de pijn te verlichten. Ik ken er geen. Waarom vermeldt u ze niet.
Alcohol laat de pijn verdwijnen, maar gezien de consequenties daarvan lijkt het mij niet aangewezen.
Bestaat er een middel dat hetzelfde effect heeft van alcohol. Ontstekingsremmers kan ik absoluut niet verdragen. Dus rest alleen alcohol. Voorwaar niet leuk. En denk maar niet dat specialisten een alternatief hebben. Kent u er een.

wie

in het vorig artikel had men het over geneesmiddelen die de slijtage van de gewrichten tegengaan,
ik vind hier niks van terug tenzij tegen de pijn, maar ik vermijd zoveel mogelijk medicijnen in te nemen tenzij het daadwerkelijk ook geneest!!

Golfie

Een mechanische slijtage van een gewricht BESTAAT NIET! Wat ze bedoelen is het verbenen van het kraakbeen door een foute stand van het gewricht!
Kraakbeen groeit namelijk, daarom krijgen ouderen grotere oorlellen en een grotere neus. Voor artrose moet bij een gewrichtskynoloog zijn. Ik ken mensen die op het punt stonden om een nieuwe heup te krijgen. 5 behandelingen door een gewrichtskynoloog en het was niet meer nodig. Kraakbeen slijt niet! Het wordt alleen been Ls het niet gessmeerd wordt door de wrijving van de beweging. Heren doktoren om tot een betere behandeling te komen, vervang dan het woordje slijtage van het kraakbeen door verbening van het kraakbeen.
HS

PUB
Lees ook
Wat weet u over artritis? Gepubliceerd op 16/12/2015 - 14h45

Artritis staat voor een geheel van aandoeningen die zich manifesteren door een ontsteking van een gewricht. Artritis kan op elke leeftijd optreden, maar het risico op artritis stijgt wel met ouder te worden.

Artrose: juist of fout? Gepubliceerd op 26/05/2015 - 16h41

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening. Bijna de helft van de 35-plussers heeft een gewricht dat is aangetast door artrose, ook al hebben ze daar niet altijd last van. Bij de 70-plussers ligt het aantal gevallen van artrose zelfs al bove...

Artrose: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 26/09/2014 - 09h16

Artrose is een veel voorkomende reumatische aandoening. Vooral bejaarde mensen - maar niet alleen zij - hebben er last van. Wat zijn de tekenen van artrose? En hoe herkent u die gewrichtsziekte?

Welke planten helpen tegen gewrichtspijn? Geüpdatet op 26/03/2015 - 10h16

Planten kunnen artrose niet genezen. Ze kunnen wel een interessante aanvullende behandeling zijn om de gewrichten te ontlasten en ze weer soepeler te maken. Welke planten helpen tegen gewrichtspijn ?

Meer artikels