• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Hartrisico's

Hartrisico's
Het ontstaan van veel ziekten wordt bepaald door risicofactoren waaraan wij zelf wat kunnen doen om de schade aan onze gezondheid te verkleinen. Een ziekte als een hartinfarct (of hartaanval) lijkt vaak wel plotseling te komen, maar ontstaat in feite heel langzaam in de loop der jaren.

Inleiding

Het ontstaan van veel ziekten wordt bepaald door risicofactoren waaraan wij zelf wat kunnen doen om de schade aan onze gezondheid te verkleinen. Een ziekte als een hartinfarct (of hartaanval) lijkt vaak wel plotseling te komen, maar ontstaat in feite heel langzaam in de loop der jaren.De bloedvaten die de hartspier van voedsel en zuurstof voorzien, worden langzaam nauwer totdat er ineens een takje dichtslibt. Hierdoor komt een deel van de hartspier zonder bloed te zitten en men spreekt dan van een hartinfarct. Dat nauwer worden van de voedende vaten van het hart (kransslagaders of coronairvaten) vindt bij verreweg de meeste mensen plaats zonder dat ze klachten hebben. Er zijn verschillende factoren die dit vernauwen versnellen. Dat zijn risicofactoren; de factoren die de kans op het krijgen van een hartinfarct vergroten. De belangrijkste risicofactoren zijn:- verhoogde bloeddruk;- een verhoogd vetgehalte (cholesterol) in het bloed;- roken.Het vervelende is dat men van de invloed van deze risicofactoren meestal weinig merkt. Van verhoogde bloeddruk merkt men vaak jarenlang niets, roken doet men doorgaans voor zijn plezier zonder er last van te hebben.Toch, als men een of meer van deze risicofactoren gedurende een zekere tijd heeft, vergroot men de kans op het krijgen van een hartinfarct. Men kan echter door het nemen van bepaalde voorzorgsmaatregelen, dit risico van een hartinfarct verkleinen.Men hoeft niet te roken; daar kan men zelf voor kiezen. Als men op een gegeven moment een normaal cholesterolgehalte heeft, zal dit niet ingrijpend veranderen als men zelf zijn eetgewoonten niet verandert. En als de bloeddruk normaal is, kan men volstaan met deze eenmaal per één of twee jaar te laten controleren.

Geslacht en leeftijd

Vooral in de leeftijdsgroep tot 60 jaar zijn het de mannen die ten prooi vallen aan het hartinfarct. Daarna is er, althans in dit opzicht, veel minder verschil tussen de beide seksen. Het verschil bij de jongere patiëntengroep wordt meestal aan hormoonwerking toegeschreven.Hoe de vork in de steel zit, weet men nog niet precies. Een van de ontdekkingen van de laatste jaren is dat het cholesterol in ons lichaam bestaat uit verschillende onderdelen, de zogenoemde cholesterolfracties.Zo weet men thans dat een hoog gehalte van het HDL-cholesterol bescherming biedt tegen het ontstaat van hartinfarcten, terwijl een betrekkelijk hoog niveau van het LDH-cholesterol juist op een groter risico wijst.Jonge vrouwen blijken meer HDL- en minder LDL-cholesterol te hebben dan mannen en zouden alleen op deze grond al beschermd worden tegen het optreden van hartinfarcten op jonge leeftijd.De kans op het optreden van hartziekten neemt toe met de leeftijd. Het kransslagader-lijden is een chronische ziekte, dat wil zeggen een ziekte die heel geleidelijk ontstaat en vele jaren nodig heeft alvorens definitief toe te slaan.Het verloop van de ziekte is grillig; de één kan geleidelijk aan steeds meer pijn op de borst (angina pectoris) krijgen, zodat hij of zij er misschien invalide door wordt, maar zal nooit een infarct krijgen._e ander wordt zonder enige waarschuwing door een hartinfarct - soms met plotselinge dood - getroffen. Naarmate wij langer leven hebben we meer kans op een hartinfarct, zoals we ook meer kans hebben op andere chronische aandoeningen als kwaadaardige gezwellen, artrose (slijtage) van bijvoorbeeld heupen en knieën.

Bronnen: Medica Press

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Ziekten en aandoeningen, rubriek Hart, Borst, Longen, Bloedsomloop

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de maurader101
Door maurader101 22/12/13 - 17.01
Hallo, Ik ben een jongen van 18 jaar en heb de laatse tijd last van een hartslag die constant rond de 80-90 soms 100 ligt. Is dit niet wat snel? zelf als ik in mijn bed lig blijft mijn hartslag rond ...

Uw interactief gedeelte over Hart- en vaatziekten

Neem deel aan de meest recente discussies