Hartinsufficiëntie

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 08/10/2002 - 00h00
-A +A

Veel mensen hebben last met lichamelijke activiteiten ten gevolge van hartinsufficiëntie. Het hart is de meest belaste spier van het lichaam. Maar als het hart zijn contractiekracht verliest, kan het bloed zich ophopen in de longen, met ademhalingsproblemen als gevolg.

PUB

Wie lijdt aan hartinsufficiëntie?

De belangrijkste oorzaken van chronische hartinsufficiëntie zijn hoge bloeddruk en coronair lijden. Ongeveer 1% van de bevolking lijdt aan hartinsufficiëntie. Aangezien de gemiddelde leeftijd van de bevolking toeneemt, stijgt ook de frequentie van hartinsufficiëntie.In de geïndustrialiseerde landen is hartinsufficiëntie één van de belangrijkste oorzaken van ziekte en mortaliteit (sterfte). De mortaliteit is zeer hoog. Vijf jaar na de diagnose is nog maar één patiënt op twee in leven. De twee belangrijkste oorzaken van hartinsufficiëntie in België zijn:

  • coronaire atherosclerose (verharding van de kransslagaders) waardoor het hart onvoldoende bloed krijgt;
  • hoge bloeddruk, waardoor het hart zich sterker moet samentrekken om de weerstand die wordt uitgeoefend door de druk in de bloedvaten, te overwinnen.

Welke zijn de oorzaken?

Om het mechanisme van hartinsufficiëntie te begrijpen, moet men weten hoe het hart werkt. Het hart is een spier die uit vier holten of caviteiten bestaat: twee voorkamers en twee boezems (kamers), en op functioneel vlak verdeeld is in twee helften: het rechterhart en het linkerhart die dan samen het hart vormen. Het linkerhart stuurt zuurstofrijk bloed via de aorta (hoofdslagader) en vervolgens de kleinere slagaders naar de verschillende weefsels van het lichaam. In de weefsels wordt zuurstof uit het bloed gehaald en het zuurstofarme bloed keert dan via de aders (eerst kleine aders en daarna de holle ader) terug naar het hart, met name het rechterhart. Vandaar wordt het zuurstofarme bloed naar de longen gestuurd, waar het weer zuurstof gaat opnemen. Vanuit de longen gaat het zuurstofrijke bloed naar het linkerhart en vandaar weer naar het hele lichaam. Zo is de cirkel gesloten.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 08/10/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hartinfarct, een race tegen de klok Geüpdatet op 01/10/2002 - 00h00

Hartinfarct is een ernstige en frequente aandoening. Jaarlijks zijn er in België meer dan 200.000 nieuwe gevallen. Hartinfarct is de belangrijkste doodsoorzaak bij personen ouder dan 40 jaar. Nochtans is de behandeling aanzienlijk verbeterd: zowel de...

Wat zijn de tekenen van atherosclerose? Geüpdatet op 12/06/2012 - 12h51

Atherosclerose of slagaderverkalking is een veel voorkomende aandoening die leidt tot een blokkering van de bloedstroom in de bloedvaten of tot een vernauwing van de bloedvaten. Zijn de symptomen die wijzen op atherosclerose te herkennen ? En wat zij...

Meer artikels