Hartgezondheid: gemengde gevoelens voor antioxidanten

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 27/11/2007 - 00h00
-A +A

Moet het wijdverspreide gebruik van antioxidantensupplementen voor de preventie van cardiovasculaire ziekten opnieuw in vraag gesteld worden? Dat is de mening van Amerikaanse specialisten die de resultaten van eerder onderzoek bevestigen: niets is zo goed als fruit en groenten.

Regelmatig en veel fruit en groenten eten wordt vaak in verband gebracht met een lager risico op cardiovasculaire ziekten. Dat is een vaststaand feit. Dit hartbeschermend effect heeft te maken met de aanwezigheid in fruit en groenten van een hoog gehalte aan antioxidanten,
zoals vitamine C, bètacaroteen en vitamine E.
Deze voedingsstoffen verhinderen de beschadiging van het DNA en dus ook de aantasting van de cellen. Zij beschermen bovendien de vetten in het bloed tegen oxidatie, wat ertoe leidt dat de vetten niet de neiging zullen hebben om zich te hechten aan de wanden van de bloedvaten. Op deze manier worden dus vernauwingen in de bloedvaten vermeden. Tot zover de theorie, die ruimschoots
ondersteund wordt door zogenaamd epidemiologisch onderzoek, dat onder andere het effect van de levensstijl op de ontwikkeling van ziekten bestudeert.
Indien de veelbesproken antioxidanten echter niet via voedingsmiddelen opgeslagen worden, maar via supplementen, zijn de resultaten van het onderzoek veel minder overtuigend, en soms zelfs verwarrend.

Eerst een kwestie van doseren

In het verleden werden grote doses antioxidanten gebruikt als preventiemaatregel bij rokers.
Tegen alle verwachtingen in, vermeerderde de inname van die supplementen het risico op longkanker!
Ander onderzoek bevestigde het onzekere effect van te grote doses antioxidanten (doses die niet kunnen bereikt worden via een evenwichtige voeding) op het algemene risico op kanker en op het sterftecijfer. Een recente Amerikaanse studie blijkt niet overtuigender te zijn. Deze studie werd uitgevoerd bij 8.000 vrouwen ouder dan 40 jaar die al ooit cardiovasculaire problemen hadden of die meerdere risicofactoren cumuleerden (overgewicht, roken, verhoogde bloeddruk...).

Geen positief effect voor het hart

Gedurende bijna 10 jaar, hebben die vrouwen verschillende combinaties antioxidanten gekregen (placebo, één, twee of drie antioxidanten, met variabele dosering). Het besluit is duidelijk: de behandeling, in welke combinatie dan ook, blijkt geen resultaten op te leveren voor het cardiovasculaire sterftecijfer, noch voor het risico op hartinfarct en CVA's (cerebrovasculaire aandoeningen of beroerten).

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 27/11/2007 - 00h00 Cook NR et al. Arch Intern Med 2007; 167: 1610-18
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Welke voedingssupplementen voor sporters? Gepubliceerd op 04/11/2016 - 12h49

Als u regelmatig aan sport doet, hebt u zich misschien al laten verleiden door voedingssupplementen die sportprestaties moeten verbeteren. Serge Pieters is voedingsdeskundige en gespecialiseerd in sport. Hij vertelt er ons meer over.

Is alcohol kankerverwekkend? Geüpdatet op 11/07/2006 - 00h00

Deze vraag is verrassend en toch dringt ze zich steeds vaker op. Lang werd aangenomen dat alcohol enkel in combinatie met roken kankerverwekkend was. Een lage dosis alcohol zou zelfs als beschermend kunnen worden beschouwd. Hoe zit het nu?

Vitamine B9: spectaculair effect op de bloeddruk! Geüpdatet op 26/10/2004 - 00h00

Vitamine B9, of in de volksmond de zwangerschapsvitamine, zou nóg een positieve invloed hebben op de gezondheid, namelijk een verlaging van het risico van hypertensie. Er is wel een voorwaarde aan verbonden: ze moet in grote hoeveelheden worden ingen...

Meer artikels