Hartgespan (Leonorus cardiaca)

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

Samenstelling/Eigenschappen

Hartgespan heeft een rechtopstaande, meestal vertakte stengel. De bladeren zijn van boven donkergroen, van onderen lichtgroen, de onderste in omtrek rondachtig, met hartvormige voet. De kelk is klokvormig met kromme, genaalde tanden. De roze bloemkroon is ruim 1 cm lang.
Het kruid wordt meermalen per jaar verzameld.
De drogerij heeft een zeer onaangename geur, een bittere smaak en bevat o.a. looistoffen, bitterstoffen alkaloïden, etherische oliën en organische zuren.

Bereiding

Thee: 1 theelepel fijngesneden gedroogd kruid per kopje; kokend water opgieten, laten trekken.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Groene en zwarte thee: prima voor de eierstokken Gepubliceerd op 20/01/2016 - 10h15

De Zweedse onderzoekers blijven ons verbazen met de resultaten van hun follow-upstudies waarin ze duizenden personen volgen gedurende verschillende jaren. Hun laatste ontdekking: groene of zwarte thee beschermt zeer doeltreffend tegen eierstokkanker.

Epilepsie bij kinderen: signalen die nog te vaak misleiden Geüpdatet op 23/11/2015 - 12h12

Bij kinderen zijn gegeneraliseerde aanvallen van epilepsie die gepaard gaan met stuiptrekkingen, bewustzijnsverlies en het schudden van armen en benen eerder een uitzondering. Bij kinderen zijn de symptomen eerder discreet - en vaak misleidend - en g...

Epilepsie: storm voorspeld in de hersenen Gepubliceerd op 16/02/2016 - 15h25

Epilepsie boezemt ons angst in, maar veel mensen weten er weinig of niets over. Epilepsie is na migraine nochtans de meest voorkomende chronische neurologische stoornis. Wat gebeurt er in de hersenen bij een epilepsieaanval? Wat zijn de gevolgen van...

Meer artikels