Hartaandoeningen

Hartaandoeningen

Bestaat er een bewezen verband tussen roken en hartaandoeningen en vaatziekten?

Roken bevordert op zichzelf het optreden en de verergering van hart- en vaatziekten. In 1999 overleden in ons land meer dan 25.000 mensen aan hart- en vaatziekten. Geschat wordt dat roken oorzaak is van 25 procent van deze sterfte. Dat betekent meer dan 6000 voortijdige sterfgevallen aan hart- en vaatziekten door roken per jaar.

Wat zijn de belangrijkste hartaandoeningen en vaatziekten en de samenhang met roken?

- Hartinfarct of hartaanval
Een hartinfarct of hartaanval vloeit voort uit zuurstofgebrek van de hartspier. Oorzaak: de verdikking van de kransslagaderen van het hart (coronaire hartziekte). Het komt tweemaal zo vaak voor bij rokers als bij niet-rokers. Mannen zowel als vrouwen, die sigaretten of shag roken, hebben tweemaal zoveel kans om aan een hartaanval te overlijden als niet-rokers.

- Pijn in de borst
Pijn in de borst (angina pectoris) is een aandoening die optreedt als de hartspier niet genoeg zuurstof krijgt. Het proces, waarbij nicotine het hart stimuleert en koolmonoxide de zuurstoftoevoer vermindert, kan de hoofdoorzaak zijn.

- Beroerte (herseninfarct)
Er bestaat een onmiskenbaar verband tussen het roken van sigaretten of shag en het krijgen van een beroerte. Het verband is het sterkst bij leeftijdsgroepen onder de 65 jaar.

Verminderde doorbloeding van armen en benen
Ook voor aandoeningen van bloedvaten, die verder van het hart verwijderd liggen, is roken de belangrijkste risicofactor. De ziekte bestaat uit een vernauwing van de bloedvaten die bloed toevoeren aan de arm- en beenspieren. De doorbloeding van armen en benen kan er sterk door verminderen. Als een bloedpropje een al vernauwde slagader blokkeert, kan dat leiden tot beschadiging van een arm of been. De mensen bij wie zo'n verstopping ontstaat, zijn meestal rokers. Wie doorrookt na een dergelijke aandoening, vermindert de kans dat een operatie de toestand verbetert.

Bronnen: Medica Press

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Vragen en antwoorden

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Avatar de jelu
Hartaandoeningen
Door jelu 21/01/11 - 21.58
wat zijn dikke voeten jef.verwimp@gmail.com
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de maurader101
Door maurader101 22/12/13 - 17.01
Hallo, Ik ben een jongen van 18 jaar en heb de laatse tijd last van een hartslag die constant rond de 80-90 soms 100 ligt. Is dit niet wat snel? zelf als ik in mijn bed lig blijft mijn hartslag rond ...

Uw interactief gedeelte over Hart- en vaatziekten

Neem deel aan de meest recente discussies