Hartaandoeningen

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Bestaat er een bewezen verband tussen roken en hartaandoeningen en vaatziekten?

Roken bevordert op zichzelf het optreden en de verergering van hart- en vaatziekten. In 1999 overleden in ons land meer dan 25.000 mensen aan hart- en vaatziekten. Geschat wordt dat roken oorzaak is van 25 procent van deze sterfte. Dat betekent meer dan 6000 voortijdige sterfgevallen aan hart- en vaatziekten door roken per jaar.

Wat zijn de belangrijkste hartaandoeningen en vaatziekten en de samenhang met roken?

- Hartinfarct of hartaanval
Een hartinfarct of hartaanval vloeit voort uit zuurstofgebrek van de hartspier. Oorzaak: de verdikking van de kransslagaderen van het hart (coronaire hartziekte). Het komt tweemaal zo vaak voor bij rokers als bij niet-rokers. Mannen zowel als vrouwen, die sigaretten of shag roken, hebben tweemaal zoveel kans om aan een hartaanval te overlijden als niet-rokers.

- Pijn in de borst
Pijn in de borst (angina pectoris) is een aandoening die optreedt als de hartspier niet genoeg zuurstof krijgt. Het proces, waarbij nicotine het hart stimuleert en koolmonoxide de zuurstoftoevoer vermindert, kan de hoofdoorzaak zijn.

- Beroerte (herseninfarct)
Er bestaat een onmiskenbaar verband tussen het roken van sigaretten of shag en het krijgen van een beroerte. Het verband is het sterkst bij leeftijdsgroepen onder de 65 jaar.

Verminderde doorbloeding van armen en benen
Ook voor aandoeningen van bloedvaten, die verder van het hart verwijderd liggen, is roken de belangrijkste risicofactor. De ziekte bestaat uit een vernauwing van de bloedvaten die bloed toevoeren aan de arm- en beenspieren. De doorbloeding van armen en benen kan er sterk door verminderen. Als een bloedpropje een al vernauwde slagader blokkeert, kan dat leiden tot beschadiging van een arm of been. De mensen bij wie zo'n verstopping ontstaat, zijn meestal rokers. Wie doorrookt na een dergelijke aandoening, vermindert de kans dat een operatie de toestand verbetert.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
jelu

wat zijn dikke voeten

jef.verwimp@gmail.com

PUB
Lees ook
Alarmsignalen bij angina pectoris Gepubliceerd op 29/01/2013 - 13h06

De term angina pectoris of hartkramp wordt gebruikt voor de symptomen die optreden bij een verminderde bloedsomloop in de hartslagaders . Dat is het geval bij arteriosclerose . Een woordje uitleg bij deze hartkwaal.

Op jonge leeftijd roken, verhoogt de kans op diabetes Geüpdatet op 06/06/2006 - 00h00

Roken is niet alleen een risicofactor voor hart- en vaatziekten en kanker, maar verhoogt ook de kans op diabetes . Deze conclusie werd geformuleerd na de vaststelling dat jonge rokers makkelijker glucose-intolerantie krijgen, die typisch is voor diab...

Impotentie: een cardiovasculair alarmsignaal Gepubliceerd op 19/08/2011 - 18h24

Ondanks de nieuwe behandelingen durven heel wat mannen met erectieproblemen er nog altijd niet over te praten met hun arts. En dat terwijl achter erectiestoornissen (of impotentie ) heel vaak een hart- en vaatziekte schuilgaat. Een uitstekende reden...

Meer artikels