Hart: therapietrouw is van levensbelang!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Danielle Pickman op 03/09/2002 - 00h00
-A +A

Aspirine, bètablokkers, statines, angiotensin converting enzyme (ACE)-inhibitoren en angiotensine-II-receptorantagonisten zijn bijzonder doeltreffend bij de preventie van cardiovasculaire accidenten (bijv. trombose, hartinfarct, enz.). Door de behandeling die door uw arts wordt voorgeschreven, zeer nauwgezet te volgen, kan men het aantal cardiovasculaire verwikkelingen met 65% verlagen!

PUB

Een editoriaal in het befaamde wetenschappelijke tijdschrift "The Lancet" geeft een overzicht van de vooruitgang die werd geboekt in de preventie van hart- en vaatziekten.

Het nut van behandeling na een cardiovasculaire verwikkeling:

  • Als u niets doet (geen medicatie neemt), loopt u 8% kans om binnen 2 jaar een nieuwe verwikkeling te krijgen.
  • Behandeling met aspirine: verlaagt het risico met 25% zodat de kans op coronaire verwikkelingen binnen 2 jaar daalt tot 6%.
  • Na toevoeging van een bètablokker (waarmee het risico nogmaals met 25% daalt), daalt dat percentage tot 4,5%.
  • Na toevoeging van een lipidenverlagend middel (dat het risico met 30% verlaagt), daalt het aantal verwikkelingen tot 3%.
  • En door toevoeging van een ACE-inhibitor tenslotte (die het risico eveneens met 25% verlaagt), daalt het risico tot 2,3%.
Als men die 4 geneesmiddelen gebruikt, daalt de kans op cardiovasculaire verwikkelingen binnen 2 jaar na een eerste verwikkeling theoretisch met ongeveer 75%.
Ook rookstop is zeer belangrijk. We beschikken dus over zeer goede middelen om de plaag van hart- en vaatziekten in het Westen in te dijken.

Bewijzen te over

Die besluiten zijn het resultaat van talrijke studies. De "Heart Protection Study" bijv. werd uitgevoerd bij 20.000 volwassenen van 40 tot 80 jaar met coronair lijden, arterieel lijden of suikerziekte. Het aantal ernstige cardiovasculaire accidenten daalde met een kwart bij de patiënten die met simvastatine (een statine) werden behandeld, ook als hun cholesterolgehalte normaal was.

We weten dat talrijke patiënten hun geneesmiddelen niet correct innemen. Als ze dat wel goed zouden doen, zou men de incidentie van cardiovasculaire verwikkelingen nog met een derde kunnen verlagen.
Ook het nut van andere geneesmiddelen zoals aspirine, bètablokkers, ACE-inhibitoren en angiotensine-II-receptorantagonisten werd door tal van studies bewezen. Een optimale therapietrouw is dus van het grootste belang!
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Danielle Pickman op 03/09/2002 - 00h00 Heart Protection Study Collaborative Group. MRC/BHF Heart Failure Protection Study of cholesterol lowering with simvastatin in 20.536 high-risk individuals: a randomised placebo-controlled trial. Lancet, 360: 7-22 en 23-33, 2002. Editoriaal van S. Yusuf, Lancet, 360: 2-3, 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Jonge diabetespatiënten: let op uw ogen Geüpdatet op 10/12/2001 - 00h00

Diabetische retinopathie is een ernstige verwikkeling van type 1 en type 2 diabetes mellitus. Diabetische retinopathie is de belangrijkste oorzaak van blindheid tussen de leeftijd van 20 en 60 jaar. Vroege opsporing door middel van een eenvoudig oogf...

Griep: kies voor een vaccin Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

Een nieuw onderzoek bevestigt de baten van een griepvaccin bij ouderen personen en pleit voor een uitbreiding van de vaccinatiedekking. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat vaccinatie gepaard gaat met een daling van 27% van het risico op zi...

Behandeling van hoge bloeddruk Geüpdatet op 08/04/2002 - 00h00

De sartanen zijn één van de families van bloeddrukverlagende middelen. Een recente vergelijkende studie uitgevoerd bij meer dan 10.000 patiënten levert het ontegensprekelijke bewijs van hun doeltreffendheid: sartanen verlagen de incidentie van vascul...

Meer artikels