• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Hart: therapietrouw is van levensbelang!

Hart: therapietrouw is van levensbelang!Aspirine, bètablokkers, statines, angiotensin converting enzyme (ACE)-inhibitoren en angiotensine-II-receptorantagonisten zijn bijzonder doeltreffend bij de preventie van cardiovasculaire accidenten (bijv. trombose, hartinfarct, enz.). Door de behandeling die door uw arts wordt voorgeschreven, zeer nauwgezet te volgen, kan men het aantal cardiovasculaire verwikkelingen met 65% verlagen!

Een editoriaal in het befaamde wetenschappelijke tijdschrift "The Lancet" geeft een overzicht van de vooruitgang die werd geboekt in de preventie van hart- en vaatziekten.

Het nut van behandeling na een cardiovasculaire verwikkeling:

 • Als u niets doet (geen medicatie neemt), loopt u 8% kans om binnen 2 jaar een nieuwe verwikkeling te krijgen.
 • Behandeling met aspirine: verlaagt het risico met 25% zodat de kans op coronaire verwikkelingen binnen 2 jaar daalt tot 6%.
 • Na toevoeging van een bètablokker (waarmee het risico nogmaals met 25% daalt), daalt dat percentage tot 4,5%.
 • Na toevoeging van een lipidenverlagend middel (dat het risico met 30% verlaagt), daalt het aantal verwikkelingen tot 3%.
 • En door toevoeging van een ACE-inhibitor tenslotte (die het risico eveneens met 25% verlaagt), daalt het risico tot 2,3%.
Als men die 4 geneesmiddelen gebruikt, daalt de kans op cardiovasculaire verwikkelingen binnen 2 jaar na een eerste verwikkeling theoretisch met ongeveer 75%.
Ook rookstop is zeer belangrijk. We beschikken dus over zeer goede middelen om de plaag van hart- en vaatziekten in het Westen in te dijken.

Bewijzen te over

Die besluiten zijn het resultaat van talrijke studies. De "Heart Protection Study" bijv. werd uitgevoerd bij 20.000 volwassenen van 40 tot 80 jaar met coronair lijden, arterieel lijden of suikerziekte. Het aantal ernstige cardiovasculaire accidenten daalde met een kwart bij de patiënten die met simvastatine (een statine) werden behandeld, ook als hun cholesterolgehalte normaal was.

We weten dat talrijke patiënten hun geneesmiddelen niet correct innemen. Als ze dat wel goed zouden doen, zou men de incidentie van cardiovasculaire verwikkelingen nog met een derde kunnen verlagen.
Ook het nut van andere geneesmiddelen zoals aspirine, bètablokkers, ACE-inhibitoren en angiotensine-II-receptorantagonisten werd door tal van studies bewezen. Een optimale therapietrouw is dus van het grootste belang!

Artikel gepubliceerd door op 03/09/2002

Bronnen: Heart Protection Study Collaborative Group. MRC/BHF Heart Failure Protection Study of cholesterol lowering with simvastatin in 20.536 high-risk individuals: a randomised placebo-controlled trial. Lancet, 360: 7-22 en 23-33, 2002. Editoriaal van S. Yusuf, Lancet, 360: 2-3, 2002.

Vindt u het artikel interessant?