• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Hart- en vaatziekten voorkomen: laat uw pols nemen!

Hart- en vaatziekten voorkomen: laat uw pols nemen!De helft van de patiënten met een arteriopathie (geleidelijke vernauwing van de diameter van de arteries) ondervindt niet de minste hinder. Het is een ziekte die zich langzaam en geniepig nestelt en dus dikwijls onopgemerkt blijft. Ze geeft echter een vrij gemakkelijk herkenbaar alarmsignaal aan wie ernaar zoekt.

Op een kwade dag kan er niet voldoende bloed meer door de vernauwde arteries stromen en krijgt men een cardiovasculair accident.

Bang dat er iets misloopt met uw hart? Laat dan uw enkels zien!

Het verdwijnen van de polsslag t.h.v. de enkel is op zich alleen, zonder enig ander verschijnsel of specifieke hinder, een cardiovasculaire risicofactor.Het bestaan van wat men dan een arteriopathie van de onderste ledematen noemt, getuigt van een sclerose van de arteries.Dit verschijnsel zou, naar schatting, verantwoordelijk zijn voor een mortaliteit van 30% in de vijf volgende jaren en een daling van de levensverwachting met 5 tot 10 jaar!Voor een goede inschatting van de risico's zou de arts regelmatig het hart en de grote arteries (de halsslagaders en die in de dij, de lies, enz.) moeten beluisteren en de verschillende polsslagen moeten nemen.

Opgelet als de polsslag in de enkels verdwijnt...

Als de dokter de polsslag niet meer kan voelen, dan is een doppler-onderzoek van de verdachte bloedvaten aanbevolen (dat is een pijnloos echografisch onderzoek). Is de toestand kritiek en krijgt het been niet genoeg zuurstof meer (met een risico op amputatie), dan dient er dringend een volledige balans van de bloedvaten opgemaakt te worden om de behandelingsmogelijkheden na te gaan.Nochtans heeft de helft van de personen bij wie deze polsslagen niet meer voelbaar zijn, nergens last van. Toch is het ook dan al nodig om de oorzaak van de stoornissen op te sporen en eventueel bij te sturen. Er bestaat vooralsnog geen enkel geneesmiddel dat in staat is de arteries schoon te maken. Dus: voorkomen is beter dan genezen…

Artikel gepubliceerd door op 07/01/2003

Bronnen: Bruet-Ferreaol C., Impact Médecin, Octobre 2002; 14: 27.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten