• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Hart- en vaatziekten: gedaan met de lange voorschriften, wanneer komt de alles-in-één-pil eraan?

Hart- en vaatziekten: gedaan met de lange voorschriften, wanneer komt de alles-in-één-pil eraan?De risicofactoren van hart- en vaatziekten beginnen goed bekend te worden (roken, te veel cholesterol, hoge bloeddruk...) en er worden steeds vaker niet maar één geneesmiddel, maar een combinatie van farmaceutische specialiteiten voorgeschreven. Zouden we niet kunnen overwegen om ze allemaal in één tablet te verenigen?

De gegevens over cardiovasculair accident zijn tegenwoordig goed gedocumenteerd. We vestigen uw aandacht overigens op de zeer recente publicatie van een grote studie die aantoont dat 90% van de myocardinfarcten kunnen worden voorkomen op basis van negen wijzigbare risicofactoren (tabaksgebruik, diabetes, cholesterol, hypertensie, abdominale obesitas, sedentair leven, onvoldoende fruit en groenten in de voeding, buitensporig alcoholverbruik en stress). Zo kan stoppen met roken het risico van een nieuw accident met twee derde doen dalen, een afname van de slechte cholesterol met 61% en een lagere bloeddruk met 30 tot 60%. Men weet eveneens dat het risico met 70% daalt bij een behandeling van een combinatie van een bètablokker, aspirine, inhibitor van het converterend enzym (ICE) en een statine.

Het is zo dat deze polytherapie vandaag bijna systematisch wordt toegepast op patiënten met een cardiovasculair accident. Dus waarom zouden we al deze moleculen niet in één enkele tablet verenigen? De zaak wordt momenteel onderzocht. De efficiëntie en de veiligheid van zo een miraculeuze "polypill" zijn namelijk omstreden.

Sommige specialisten stellen voor één pil te maken met een statine, aspirine en drie antibloeddrukverhogende middelen in een lichte dosis (bètablokker, diureticum, ICE). Deze combinatie zou de aanpak vereenvoudigen voor de patiënt, maar ook voor de arts, en dan hebben we het nog niet over de aanzienlijke besparingen.Andere beroepsmensen zijn tegen het systematisch combineren van aspirine omwille van de tolerantieproblemen die bij bepaalde patiënten worden gezien. Nog andere suggereren om enkel een statine en twee bloeddrukverhogende middelen in halve dosis te combineren.

U raadt het al, de samenstelling van deze pil is nog lang niet bepaald en men is het er nog lang niet over eens, terwijl heel wat beroepsmensen zich reeds zorgen maken over het risico dat deze "alles-in-één-versie" zou kunnen inhouden. Want als het voorschrijven aanzienlijk wordt vergemakkelijkt, kan het zijn dat de raadplegingen verder uit elkaar komen te liggen, wat de patiënt niet ten goede komt. Bovendien zouden de hygiënische en dieetmaatregelen, die een wezenlijk deel uitmaken van de behandeling kunnen worden verhuld.

De discussie blijft open in afwachting van betere farmacologische gegevens en nieuwe klinische tests op dit vlak.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid!

Artikel gepubliceerd door op 26/10/2004

Bronnen: The Lancet, S. Yusuf, september 2004; Law M..R. et al, BMJ, 326: 1407-1408, 2003 ; Le Quotidien du médecin, 24 september

Vindt u het artikel interessant?