Net zoals de body mass index (BMI) is de tailleomtrek een cardiovasculaire risicofactor. Hoe groter de tailleomtrek, hoe hoger het cardiovasculaire risico. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat de heupomtrek nog betrouwbaarder is.

Maar de relatie is dan wel omgekeerd. Hoe groter de heupomtrek, hoe kleiner het risico op diabetes en hart- en vaatziekten. De auteurs suggereren dan ook de verhouding tailleomtrek/heupomtrek in eer te herstellen.Zwaarlijvigheid of obesitas wordt gedefinieerd door berekening van de BMI. We spreken van zwaarlijvigheid als de BMI meer bedraagt dan 30 kg/m² (het gewicht in kg/lengte in meter in het kwadraat). Bijna 20% van de Belgen is dus zwaarlijvig.Het risico van overgewicht kan ook worden geraamd aan de tailleomtrek. Een tailleomtrek (hetgeen wijst op afzetting van vetweefsel in de buik) van meer dan 102 cm en 88 cm bij vrouwen verdrievoudigt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Een kwart van de volwassen bevolking behoort tot die categorie.Maar volgens de onderzoekers is de heupomtrek een factor die negatief gecorreleerd is met die risico's. Hoe groter de heupomtrek, hoe kleiner het cardiovasculaire risico. Vrouwen met een heupomtrek van meer dan 103 cm hebben 70% minder risico op diabetes en 66% minder risico op hartinfarct. De verhouding tailleomtrek/heupomtrek is nog beter dan de tailleomtrek alleen.
Wespentaille, brede heupen: goed voor de gezondheid
Volgens de auteurs van de studie zou het interessant zijn de verhouding tailleomtrek/heupomtrek in eer te herstellen naar het voorbeeld van de verhouding "slechte cholesterol/totale cholesterol".
Vrouwen met brede heupen en een wespentaille mogen dus gerust zijn: ze lopen veel minder risico op hart- en vaatziekten. |