PUBLICITÉ

Haren die uitvallen... Normaal of onrustwekkend?

Geüpdatet door Valériane Munoz, gezondheidsjournaliste op 16/04/2013 - 14h40
-A +A

Onze haren groeien ons leven lang door. Terwijl sommige afsterven en uitvallen, verschijnen er weer andere die beginnen te groeien.

Van de 70.000 tot 150.000 haren die onze schedel tooien - dat zijn er 200 tot 300 per cm_ - vallen er dagelijks 20 tot 100 uit!

Zoveel haren verliezen is normaal. We moeten ons pas zorgen beginnen te maken als de afvoer van de douche verstopt raakt door haar, als ons hoofdkussen vol haar ligt of als er in de haarborstel hele plukken haar zitten...

Maar waarom verliezen we ons haar eigenlijk?

PUB

Het haarzakje

Het haarzakje is het omhulsel waarin de haarwortel zit, gemiddeld op 4 mm onder de hoofdhuid. Daar wordt het haar gevormd...

Elk haarzakje bestaat uit verschillende elementen die allemaal essentieel zijn voor de aanmaak van keratine: De haarpapil, waarlangs het bloed wordt aangevoerd; de matrix, die de keratinecellen voorbrengt en ze omvormt tot haren (keratinisatie) en een structuur van epitheel die de haarschacht stevigheid biedt.

Elk haarzakje is geprogrammeerd om het haar permanent te doen groeien en het te vernieuwen zodra het aan het eind van zijn cyclus is. Boven op het haarzakje zit nog de talgklier. Die produceert de talg

Talg, een gif?

De afscheiding van talg hangt af van de androgenen (geslachtshormonen van de bijnier). Talg is een vetachtige stof die geproduceerd wordt door de talgklier. Normaal geeft deze stof het haar glans en omgeeft het met een beschermende microfilm die noodzakelijk is om het gezond te houden.

Onder invloed van hormonen kan er te veel talg worden afgescheiden en zich in het haarzakje opstapelen, en net daar bevinden zich de reproductiecellen van het haar. Door die overprodcutie ontstaan er giftige stoffen die zich rond de haarwortel vastzetten en de bloedsomloop hinderen.

De haarwortels worden als het ware verstikt en produceren zwakkere haren. Die extra productie van talg is een van de oorzaken van androgenetische haaruitval (ook wel mannelijke kaalheid genoemd).

Initialement publié par Valériane Munoz, gezondheidsjournaliste le 17/04/2007 - 00h00 et mis à jour par Valériane Munoz, gezondheidsjournaliste le 16/04/2013 - 14h40
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ