Hardnekkige hoest: een operatie kan noodzakelijk zijn

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 06/05/2002 - 00h00
-A +A

Gastro-oesofageale reflux (GOR) kan een chronische hoest veroorzaken die niet reageert op de klassieke behandelingen. Een heelkundige ingreep kan dan zorgen voor een significante verbetering.

PUB

Bij gastro-oesofageale reflux vloeit het maagzuur terug in de slokdarm. Bij volwassenen is de reflux over het algemeen te wijten aan een hiatus hernia (waarbij een gedeelte van de maag in de borstkas uitpuilt). Gastro-oesofageale reflux kan een ontsteking van de slokdarm (oesofagitis) veroorzaken. Dat veroorzaakt pijn en een branderig gevoel na de maaltijd of bij het vooroverbuigen, en die symptomen kunnen zeer hinderlijk zijn.Gastro-oesofageale reflux kan bovendien ook een chronische hoest veroorzaken doordat het maagsap overloopt in de bronchi (luchtpijpen). Sommige patiënten blijven hoesten ook na behandeling met antacida. Als de hoest te hinderlijk is, kan een heelkundige behandeling in overweging worden genomen. Een studie bij 8 patiënten toont aan dat de hoest bij alle patiënten aanzienlijk verminderde.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 06/05/2002 - 00h00 Irwin RS et al., Chest 2002; 121: 1132-1140.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Gastro-oesofageale reflux: de puntjes op de i Geüpdatet op 06/04/2017 - 10h38

Minstens 10 % van de bevolking heeft heel regelmatig last van gastro-oesofageale reflux (GOR) . Prof. Frank Zerbib van de dienst ‘Hépato-gastro-entérologie et oncologie digestive’ van het CHU in Bordeaux, Frankrijk, stuurt enkele gangbare ideeën over...

Astma door gastro-oesofageale reflux? Gepubliceerd op 26/01/2017 - 12h35

Het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm, gastro-oesofageale reflux (GOR) genaamd, kan astma-aanvallen veroorzaken. Bij astmapatiënten moet GOR dus worden behandeld. Dit is vooral belangrijk bij kinderen.

Meer artikels