• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Handpalm voorspelt kanker

Handpalm voorspelt kankerEen verdikte of vergroeide handpalm met opgezwollen vingers kan wijzen op kanker elders in het lichaam. Een pijnlijke handpalm kan duiden op kanker aan de eierstokken maar ook aan de dikke darm of de alvleesklier.

Kanker na PFPAS

In de septembereditie van het Journal of the Royal Society of Medicine beschrijven dokters van het Royal Free Hospital het geval van een 74-jarige vrouw. De vrouw had al vier maanden klachten over zwellingen op haar handpalmen toen ze bij de dokters kwam. Kort daarna verergerden haar klachten: haar handpalmen verdikten, vingers zwollen op en haar handen namen een verkrampte houding aan.
De dokters diagnosticeerden een PFPAS, voluit palmar fasciitis and polyarthritis syndrome. Het syndroom staat sinds 1982 ervoor bekend gelinkt te zijn aan kanker. Verder onderzoek bij de 74-jarige patiënte wees uit dat ze kanker had aan haar eierstokken. Na zes maanden van chemotherapie trad er verbetering op bij de handen van de vrouw, maar haar vingers waren nog steeds vergroeid.
Ook andere onderzoekers stelden verbanden vast tussen pijnlijke handpalmen en bepaalde kankers. Zo rapporteerden Ierse artsen vorig jaar over een 56-jarige man die anderhalf jaar na klachten over pijnlijke schouders en vingers, gediagnosticeerd werd met longkanker.

Sleutelrol voor CTGF?

Het PFPAS blijkt een paraneoplastisch syndroom te zijn. De symptomen zijn met andere woorden onrechtstreeks gelinkt aan een tumor. De symptomen worden immers veroorzaakt door de stoffen die de tumor produceert. Dus niet door de kankercellen zelf, of door de behandeling van de kanker.
Sinds de jaren 1980 zijn een veertigtal gevallen van het PFPAS gemeld door wetenschappers, voor het merendeel bij vrouwen. Het PFPAS wees tot nu het vaakst op kanker aan de eierstokken, hoewel ook kanker aan de dikke darm, alvleesklier, longen, baarmoederhals en in het bloed werd vastgesteld.
Volgens de dokters van het Royal Free Hospital zou CTGF een sleutelrol spelen in de ontwikkeling van het PFPAS. CTGF, afkorting voor connective tissue growth factor, zou zowel meehelpen aan de verspreiding van kankercellen in het lichaam, als aan de groei van overbodige weefsels in de handpalm. Bij de 74-jarige patiënte bijvoorbeeld werd een ongewoon hoog niveau van CTGF vastgesteld.
Toch wijst het PFPAS niet altijd op de aanwezigheid van kanker. Zo hield het PFPAS op bij zeven patiënten toen gestopt werd met ethionamide, een medicijn tegen tuberculose, ontdekt dr. Seaman en zijn collega's in 1985. Een ander voorbeeld is dat van een Zuid-Koreaanse vrouw bij wie in 2006 nog steeds geen enkele kanker gevonden werd, twee jaar na de diagnose van het PFPAS.

Artikel gepubliceerd door op 14/10/2008

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten