• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Handicap: oudere vrouwen zijn kwetsbaarder

Handicap: oudere vrouwen zijn kwetsbaarderEen recente Amerikaanse studie heeft aangetoond dat vrouwen ouder dan 65 jaar veel vaker getroffen worden door een handicap. De voornaamste oorzaken van dit verlies aan mobiliteit en zelfstandigheid zijn artritis en obesitas.

Oudere vrouwen worden meer met een handicap geconfronteerd dan mannen van dezelfde leeftijd


We hebben vaak de neiging om te denken dat vrouwen, die een langere levensduur hebben dan mannen, ook een sterker gestel hebben. En toch is dat misschien niet helemaal correct, althans volgens een Amerikaans onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Duke. De onderzoekers hebben aangetoond dat het risico om het slachtoffer te worden van een handicap in sommige gevallen meer dan 2,5 maal groter is bij vrouwen dan bij mannen van dezelfde leeftijd. De oorzaken van het verschil worden niet duidelijk uitgelegd, maar de voornaamste 'schuldigen' bij het verschijnen van een handicap zijn daarentegen zeer duidelijk: obesitas en artritis.

Waarom worden vrouwen vaker getroffen?


Deze besluiten werden getrokken uit een studie over de hartgezondheid. Hierbij werd ook aan enkele duizenden senioren gevraagd in welke mate ze in staat waren om alle activiteiten uit het dagelijkse leven uit te voeren (eten, zich aankleden, zich verplaatsen, de trap oplopen en ook hun financiën beheren bijvoorbeeld). De redenen waarom obesitas en artritis, die ook mannen treffen, veel meer handicaps veroorzaken bij vrouwen zijn (nog) niet duidelijk. Wat het gewicht betreft, is wel al bewezen dat in de loop der jaren vrouwen hun gewicht meer zien stijgen dan dat bij mannen het geval is. Dat zou dus, wat obesitas betreft, het verschil kunnen verklaren tussen vrouwen en mannen.

Artikel gepubliceerd door op 18/05/2009

Bronnen: American Geriatrics Society

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten