Handenwassen: altijd en overal!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/05/2007 - 00h00
-A +A

Infectieuze bestanddelen zijn er overal, maar de handen zijn wel de belangrijkste overbrenger ervan. En handen gaan onvermijdelijk richting mond. . . Om besmetting te vermijden, moeten de handen handen altijd en overal gewassen worden en moet men ook komaf maken met de gewoonte om iemand de hand te schudden. Dat zegt de Franse arts dr. Salmann*.

PUB

Het risico op infecties is alomtegenwoordig

Het lijkt een paradox: we worden omringd door gevaarlijke micro-organismen, terwijl we over een bijzonder uitgebreid en doeltreffend therapeutisch arsenaal beschikken. Maar het is een feit dat de levenswijze (voeding, hygiëne, transport, enz.) op korte tijd heel wat evoluties kende. In zijn boek 'On s'en lave les mains', zegt dr. Frédéric Saldmann dat er dringend meer aandacht moet zijn voor goede gewoonten in de dagelijkse hygiëne, ook al lijken die ietwat ouderwets.
Zijn eerste aanbeveling betreft de gewoonte om iemand de hand te schudden. De handen zijn namelijk de belangrijkste dragers van besmettelijke kiemen. Niet omdat die door de huid heen dringen, maar wel omdat we nu eenmaal de hand bijna automatisch in contact brengen met de mond. Dr. Saldmann wijst op de grootte van het gevaar met een aantal concrete voorbeelden.

Kiemen van het spijsverteringskanaal

Iemand die hoest houdt normaal gezien zijn hand voor de mond om de mensen in zijn omgeving te beschermen. Maar zo komen miljoenen kiemen wel in die hand of handen terecht zodat ze overgebracht worden bij elke handdruk. En de persoon die de hand geschud wordt, gaat binnen de kortste keren zijn hand naar zijn mond brengen en zo voor besmetting zorgen.
'Als u handen schudt met iemand die net naar het toilet ging zonder daarna zijn handen te wassen, dan hebt u in één geval op de drie fecale kiemen van die persoon op uw hand en binnen de twee uur in uw mond.'
Uit een onderzoek blijkt dat op vijftien personen die een handdruk krijgen van iemand die naar het toilet ging zonder na afloop de handen te wassen, elf personen bacteriën op hun handen hadden. In een ander gelijkaardig onderzoek werden bacteriën teruggevonden bij zeven van de achttien mensen, wat overeenkomt met 39%.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/05/2007 - 00h00 Dr Frédéric Saldmann 'On s'en lave les mains', uitgeverij Flammarion.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Was uw handen! Geüpdatet op 07/09/2004 - 00h00

Ondanks de vooruitgang van de geneeskunde zetten infectieziekten hun opmars ongenadig voort. Zo zijn ze de voorbije vijftien jaar in de westerse landen met 10 tot 15 % gestegen. Er is nochtans een eenvoudige manier om ze te voorkomen: de elementaire...

Meer artikels