Hallucinatie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Schijnwaarneming; psychische ervaring met voornamelijk waarnemingskarakter, zonder dat daar een uitwendig voorwerp van waarneming mee overeenstemt. Een hallucinatie is een waarneming die als echt wordt ervaren, maar die in de objectieve werkelijkheid niet bestaat. Men hoort bijvoorbeeld geluiden en ziet dingen die er niet zijn.
Hallucinaties, in de zin van het horen van stemmen, zijn een veel voorkomend symptoom bij schizofrenie.

Auditieve hallucinatie
Een auditieve hallucinatie is een waarneming die als echt wordt ervaren, maar die in de objectieve werkelijkheid niet bestaat. Meestal is er sprake van stemmen, maar ook tikkende geluiden of muziek. Auditieve hallucinaties komen vooral voor bij schizofrenie.

Gustatorische hallucinatie
Een waarneming die als echt wordt ervaren, maar die in de objectieve werkelijkheid niet bestaat. Zo'n hallucinatie betreft de smaak. Ze zijn suggestief voor een organische stoornis.

Haptische hallucinatie
Een waarneming die als echt wordt ervaren, maar die in de objectieve werkelijkheid niet bestaat. Zo'n hallucinatie betreft vooral tast, het aangeraakt worden door iemand of iets.

Hypnagoge hallucinatie
Het zien van droomachtige beelden en situaties vooral voorkomend in de overgangsfase van waken naar slapen; meestal niet van pathologische aard.

Optische hallucinatie
Een waarneming die als echt wordt ervaren, maar die in de objectieve werkelijkheid niet bestaat. Er kan sprake zijn van gestructureerde beelden zoals mensen of ongestructureerde zoals lichtflitsen. Optische hallucinaties komen vooral voor bij psycho-organische stoornissen.

Seksuele hallucinatie
Bij dit type hallucinatie worden seksuele gevoelens waargenomen in delen van het lichaam die niets met seks te maken hebben.

Somatische hallucinatie
Een waarneming die als echt wordt ervaren, maar die in de objectieve werkelijkheid niet bestaat; het betreft gewaarwordingen binnen het lichaam. Somatische hallucinaties gaan meestal met waanvorming gepaard en treden vooral op bij schizofrenie.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat zijn de tekenen van schizofrenie? Gepubliceerd op 16/09/2015 - 12h03

Schizofrenie is een psychische aandoening waarbij de geest anders werkt dan we gewoon zijn. De ziekte boezemt vaak angst in, maar stilaan begrijpen we er meer van en wordt schizofrenie ook beter behandeld .

Mensen met schizofrenie: zijn ze zo anders? Geüpdatet op 09/03/2009 - 00h00

Schizofrenie is een psychische aandoening die bij het grote publiek weinig bekend is en daarom ook angst inboezemt. Mensen met deze ziekte lijken heel anders dan mensen die zich goed in hun vel voelen en daardoor lijken ze ook moeilijk te begrijpen....

Cannabis: de impact op de gezondheid van jongeren Geüpdatet op 18/05/2016 - 17h37

Cannabis is een psychotrope plant en komt als drug voor in twee vormen: marihuana of wiet zijn de gedroogde bloemtoppen, bij hasj wordt de hars van de plant gebruikt. De drug richt bij 5 tot 10% van de jonge gebruikers hersenschade aan. Een woordje u...

Schizofrenie: behandeling Geüpdatet op 24/06/2002 - 00h00

Schizofrenie behandelen is niet eenvoudig. De behandeling bestaat uit medicatie (geneesmiddelen) en psychologische ondersteuning van de patiënt en het gezin.

Meer artikels