• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Halloween: gevaar uit onverwachte hoek!

Halloween: gevaar uit onverwachte hoek!Halloween, het feest dat kwam overgewaaid uit de Verenigde Staten, is nu ook in Europa stilaan een traditie. Maar in Groot-Brittannië bleek het feest de laatste jaren niet helemaal ongevaarlijk te zijn voor de gezondheid. Het gaat meer bepaald om problemen die veroorzaakt worden door het gooien van rauwe eieren.

Halloween: feesten zonder eieren te breken

Halloween staat nu ook in Europa op de feestkalender. Maar net zoals er bij oud en nieuw campagnes lopen om veilig vuurwerk te promoten, zou er bij Halloween gewezen moeten worden op de gevaren van het gooien van rauwe eieren.

Kinderen gaan met Halloween snoep inzamelen, maar volwassenen profiteren wel eens van dit feest om een gevaarlijker spelletje te spelen, namelijk het gooien met rauwe eieren naar voorbijgangers en dat soms vanuit een wagen. Deze praktijk is niet altijd zonder gevaar. In Liverpool werden bijvoorbeeld meer dan tien oogletsels geregistreerd die te wijten waren aan het werpen van eieren. Als zo'n ei hard gegooid wordt en in en om het oog terechtkomt, dan kan het gelijkaardige oogschade opleveren dan een squashbal bijvoorbeeld.

Ernstige oogschade niet uitgesloten

De eieren kunnen verschillende soorten letsels veroorzaken. Eerst zijn er de kleinere letsels met een hematoom ter hoogte van het ooglid, een bloeding onder het conjunctief membraan of een schaafwonde aan het hoornvlies. Een tweede soort letsels ontstaat door een verhoogde druk in het oog en bij de derde soort letsels is er schade aan het netvlies dat zelfs los kan komen te zitten, of een gat in de oogbol.
Deze letsels kunnen soms ernstig zijn en tot een verminderde zichtscherpte leiden en die schade kan in sommige gevallen onomkeerbaar zijn. Ook bloedingen kunnen optreden en bovendien doen de letsels het risico op glaucoom stijgen.
De slachtoffers zijn meestal jonge mannen met een gemiddelde leeftijd van 28 jaar.

Kortom: het gooien van eieren naar voorbijgangers is niet ongevaarlijk.
Ongevallen komen niet heel vaak voor, maar de eieren kunnen wel letsels veroorzaken die niet zonder gevolgen blijven, ook niet voor het zicht. Halloween vieren doet u dus best op een andere manier dan door met rauwe eieren te gaan gooien.

Artikel gepubliceerd door op 10/10/2006

Bronnen: Stewart R. et coll., Emerg. Med. J., 23 : 756-8, 2006.

Vindt u het artikel interessant?