• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

'Had ik het geweten...'

'Had ik het geweten...' "Had ik geweten wat ik niet wist, 'k was nooit zo gevaren…." Een volkse uitdrukking die meteen duidelijk maakt dat we vaak spijt hebben over gedane zaken. Het probleem is dat spijt heel wat energie opslorpt en ons altijd doet terugblikken op het verleden in plaats van vooruit te zien naar de toekomst.

Vandaar dat spijt zeer nefast kan zijn. Gedane zaken nemen immers geen keer, dus is het compleet zinloos om te redeneren in de zin van: "Had ik maar dit of dat gedaan." Wel is het goed om te analyseren en te begrijpen, zodat u lessen kunt trekken uit uw eventuele fouten. Op die manier kunt u nuttige dingen te weten komen over uzelf, in de zin van: "Ik laat me al te vlug overtuigen door een mooiprater", "Ik zeg te vlug nee in plaats van de tijd te nemen om na te denken", "Gezag werkt remmend op mij" enz. Op die manier kunt u groeien als mens, want u verwerft meer inzicht en gebruikt uw energie positiever. Als u diezelfde energie verspilt met piekeren, kijkt u achter u en niet in het heden of in de toekomst. De enige belangrijke vraag die u zich moet stellen, luidt: "Wat moet ik, mezelf kennende, NU doen om te raken waar ik wil raken?" Redeneringen in de zin van "Had ik toen geweten…." doen u alleen maar kostbare tijd verliezen.

Die reflex is even schadelijk als het om relaties met anderen gaat. Als u aan een vriend zegt: "Je had je vrouw niet mogen bedriegen", "Je had sneller van werk moeten veranderen" of "Je had nooit voor een derde kind mogen kiezen", helpt u hem op geen enkele manier verder, integendeel: u duwt hem alleen maar dieper in de put! Hij praat immers met u over zijn problemen omdat hij u vertrouwt, niet om boodschappen te horen als "Ik had het je toch gezegd" of "Inderdaad, je hebt je vergist". Hij zou duizend keer liever hebben dat u hem antwoordt: "Er zijn ongetwijfeld verschillende oplossingen voor je probleem", ook al weet u niet precies welke oplossing de beste is! Op die manier helpt u hem tenminste om vooruit te kijken en om vanuit het heden de toekomst met open vizier tegemoet te zien!

Stop dus eens en voorgoed met redeneringen in de trant van "Als ik geweten had…". Uw enige uitgangspunt moet zijn: "Wat doe ik met wat ik nu weet en wie ik nu ben?"

Artikel gepubliceerd door op 05/05/2004

Vindt u het artikel interessant?