Haaruitval of kaalheid: Ga naar uw huisarts!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/06/2009 - 00h00
-A +A

PUB

Haaruitval, kaalheid: hoe verloopt het doktersbezoek?

De arts stelt een aantal vragen en doet dan een lokaal onderzoek om de diagnose van androgene haaruitval te stellen.
Ook elementen zoals de huidige en voorbije gezondheidstoestand, eventuele medicatie en erfelijkheid kunnen helpen om een andere oorzaak van de haaruitval te vinden (stress, anesthesie, chirurgische ingrepen, hoge koorts, radiotherapie, chemotherapie, kale plekken, seizoensgebonden haaruitval, geneesmiddelen…).

De behandeling van androgene haaruitval gebeurt vooral met medicatie

De behandeling gebeurt met een lotion (minoxidil en finasteride) die twee keer per dag moet worden aangebracht en die het androgenengehalte op de hoofdhuid vermindert.
Studies rond de doeltreffendheid van deze behandeling wijzen uit dat 80% van de mannen tussen 18 en 41 na 2 jaar geen last meer heeft van haaruitval. Sommige mensen stellen zelfs vast dat hun haardos dikker is geworden. En na 5 jaar behandeling is de situatie bij 60% van de mannen gestabiliseerd.

De behandeling heeft wel nadelen. Twee keer per dag een lotion aanbrengen is lastig. Bovendien moet de behandeling levenslang worden gevolgd (de haaruitval keert na 3 tot 6 maanden na het stopzetten van de behandeling terug). En tot slot is ze ook kostelijk, want de lotion wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds.

Let wel, om zeer goede resultaten met deze behandeling te bereiken moet u vroeg beginnen met de behandeling, dat wil zeggen als de zone in kwestie nog dun behaard is. In het andere geval kiest u misschien beter voor een andere strategie, zoals haartransplantatie op de kale zones.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/06/2009 - 00h00

Le Quotidien du Médecin, special Mannen, 10 juni 2009.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB