Haaruitval bij mannen bestrijden

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/12/2011 - 18h07
-A +A

Progressieve haaruitval komt vaak voor bij mannen. In de meeste gevallen is kaalheid of alopecia erfelijk en van hormonale oorsprong. Hoe kan haaruitval bij mannen op een eenvoudige manier voorkomen worden en wat zijn de mogelijke behandelingen?

PUB

Haaruitval is vooral hormonaal

Erfelijkheid en mannelijke hormonen (teveel testosteron) zijn meestal de oorzaak van haaruitval bij mannen. Er zijn nog andere risicofactoren zoals intense stress (bvb. bij een chirurgische ingreep of een scheiding), bepaalde geneesmiddelen, huidaandoeningen (schimmels, lupus erythematosus, enz.) of een letsel ter hoogte van de hoofdhuid (radiotherapie, brandwonde). De verschillende mogelijke oorzaken verklaren waarom het haar progressief uitvalt of bruuske en aanzienlijke haaruitval optreedt.
U moet weten dat het in het algemeen makkelijker is om haaruitval te stoppen of te beperken dan om het haar opnieuw te laten groeien. Daarom is het belangrijk dat men een dermatoloog raadpleegt van zodra het probleem optreedt. Hij kan uitzoeken wat de oorzaak is en gepast preventief advies geven of een adequate behandeling instellen.

Hoe kan men haaruitval voorkomen?

 

  • Vermijd agressieve shampoos of haarproducten (lak, kleur, enz.).
  • Masseer af en toe uw hoofdhuid: buig het hoofd naar voren en maak trage en zachte bewegingen met uw vingertoppen.
  • Droog uw haar niet met te warme lucht.
  • Laat uw haar liever drogen zonder een beroep te doen op een haardroger.
  • Vermijdt het gebruik van accessoires die aan het haar trekken (elastiekjes, krultang, haarbanden, enz.).
  • Bescherm uw huid en uw hoofdhuid bij het zonnen. Draag een hoed of een petje.
  • Zorg voor een voldoende aanvoer van vitamines en mineralen (ijzer, koper, zink, silicium, vitamines B) door een gevarieerde voeding rijk aan fruit en groenten.
  • Drink veel (water) en drink regelmatig.
  • Probeer de stress te beperken. Doe ontspanningsoefeningen, meditatie of yoga. Stress heeft een directe impact op de productie van hormonen.
  • Als u chemotherapie krijgt, dan kunt u een beroep doen op koelende helmen om de haaruitval te beperken.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 16/12/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 05/12/2011 - 18h07

Manuel Merck, Larousse.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Haaruitval of kaalheid: Ga naar uw huisarts! Geüpdatet op 22/06/2009 - 00h00

Mannelijke kaalheid of androgene haaruitval wordt vooral gekenmerkt door haaruitval bij de slapen, op het voorhoofd en op de kruin. Zo'n 30% van de mannen krijgt er na zijn dertigste mee te maken. De aandoening is doeltreffend te behandelen, als men...

Haaruitval: wat zijn de oplossingen? Gepubliceerd op 02/09/2014 - 11h06

Mensen verliezen normaal tot een honderdtal haren per dag. Verliest u meer haren , dan moet naar de oorzaak gezocht worden. De oorzaak bepaalt wat de oplossingen en de eventuele behandelingen zijn. Een overzicht van de oorzaken van haaruitval en een...

Hoe kunt u haaruitval stoppen? Geüpdatet op 13/01/2014 - 10h50

Haaruitval is een fenomeen waar zowel mannen als vrouwen het vaak heel moeilijk mee hebben. We zien ons haar is immers een esthetisch attribuut. Het verliezen wordt gelijkgesteld met oud worden. Hoe wordt de diagnose van haaruitval gesteld en wat zij...

Hoe kunt u uw haar mooier maken? Gepubliceerd op 17/02/2014 - 16h44

Haar wassen, drogen en borstelen, moet gebeuren volgens de regels. De regels zijn eenvoudig, maar men moet ze wel kennen. Sommige verkeerde of niet geschikte handelingen kunnen problemen veroorzaken zoals haaruitval of beschadiging van het haar .

Meer artikels