Haarkleuren: 22 verboden substanties

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/10/2006 - 00h00
-A +A

Haarkleurmiddelen worden ervan verdacht dat ze het risico op blaaskanker verhogen. Daarom wordt een ultimatum opgelegd aan de producten. Ze moeten bewijzen dat de chemische bestanddelen in hun producten onschadelijk zijn. Een verdict van de Europese Commissie.

Haarkleurmiddelen en blaaskanker

Sinds 2002 worden haarkleurmiddelen ervan verdacht dat ze gevaarlijk zijn voor de gezondheid, en dat terwijl 60% van de vrouwen en 8% van de mannen zijn haar kleurt. Volgens het Wetenschappelijk Comité voor consumptieproducten van de Europese Unie doet het regelmatig gebruik van haarverf het risico op blaaskanker stijgen.
De producenten wordt gevraagd om de schadeloosheid van de substanties in de haarkleurproducten aan te tonen en niet de schadelijkheid ervan.
Na een analyse van alle gegevens die overgemaakt werden door de producenten van verfproducten voor het haar, kwam het Comité tot het volgende besluit: de schadeloosheid van 22 substanties kon niet worden aangetoond. Daarom wordt het gebruik ervan verboden vanaf 1 december 2006.

22Substanties die verboden zijn vanaf 1 december 2006

De lijst met haarkleurmiddelen die op de markt zijn en die een of meerdere van die substanties bevatten, werd niet vrijgegeven door de Europese Commissie. Om te weten of het product dat u gebruikt al dan niet verboden is, moet u aandachtig het etiket lezen en op zoek gaan naar een van de volgende substanties:

  • 6-Methoxy-2,3-Pyridinediamine en het zout ervan HCI
  • 2,3-Naphthalenediol
  • 2,4-Diaminodiphenylamine
  • 2,6-Bis (2-Hydroxyethoxy)-3,5-Pyridinediamine
  • 2-Methoxymethyl-p-Aminophenol
  • 4,5-Diamino-1-Methylpyrazole en het zout ervan HCI
  • 4,5-Diamino-1-((4-Chlorophenyl)Methyl)-1H-Pyrazole Sulfaat
  • 4-Chloro-2-Aminophenol
  • 4-Hydroxyindole
    4-Methoxytoluene-2,5-Diamine en het zout ervan HCI
  • 5-Amino-4-Fluoro-2-Methylphenol Sulfaat
  • N,N-Diethyl-m-Aminophenol
  • N,N-Dimethyl-2,6-Pyridinediamine en het zout ervan HCI
  • N-Cyclopentyl-m-Aminophenol
  • N-(2-Methoxyethyl)-p-phenylenediamine en het zout ervan HCI
  • 2,4-Diamino-5-methylphenetol en het zout ervan HCI
  • 1,7-Naphthalenediol
  • 3,4-Diaminobenzoïne zuur
  • 2-Aminomethyl-p-aminophenol en het zout ervan HCI
  • Solvent Red 1 (CI 12150)
  • Acid Orange 24 (CI 20170)
  • Acid Red 73 (CI 27290).
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/10/2006 - 00h00 Een advies van het Wetenschappelijk Comité voor consumptieproducten van de Europese Unie, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Jonge vrouwen vaak slachtoffer van gedwongen overgave Geüpdatet op 12/06/2007 - 00h00

Volgens een Franse enquête zijn jonge vrouwen het grootste slachtoffer van chemische stoffen die zonder dat ze het weten toegediend worden met seksuele, agressieve doeleinden. Vrouwen moeten weten dat de consumptie van alcohol of cannabis de effecten...

Griep: kies voor een vaccin Geüpdatet op 30/10/2007 - 00h00

Een nieuw onderzoek bevestigt de baten van een griepvaccin bij ouderen personen en pleit voor een uitbreiding van de vaccinatiedekking. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat vaccinatie gepaard gaat met een daling van 27% van het risico op zi...

Zout en bloeddruk: nieuwe inzichten Geüpdatet op 18/05/2016 - 17h37

Een studie trekt de gegrondheid van de huidige norm voor het zoutverbruik - minder dan 5 gram per dag, de aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie - in twijfel. Hoe zit het nu? Is zout uit de voeding bannen beter voor de bloeddruk dan de bloed...

Meer artikels