Gul met zomerfruit: bis!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 08/05/2007 - 00h00
-A +A

Het vervolg van het overzicht van zomerfruit, het tweede deel van een drieluik over zomerse delicatessen.

PUB

Een perzikzachte huid

Sappig, fris en caloriearm: de perzik is ideaal zomerfruit. De vrucht behoort tot dezelfde familie als die van de nectarine die géén kruising is van een perzik en een pruim, zoals de bloedperzik. Een nectarine is het resultaat van een natuurlijke, genetische evolutie van de perzikboom.

De nectarine is minder zuur dan de bloedperzik. Ze is steviger en makkelijker te eten dan een perzik. De voedingstroeven van beide vruchten zijn vergelijkbaar: ze zijn rijk aan bètacaroteen of provitamine A (vooral de gele varianten), goed voor de huid en allebei zijn ze rijk aan zachte voedingsvezels die het risico op darmirritaties beperken.

Een harde vrucht is een teken dat de perzik of de nectarine nog niet rijp is. Bewaar het fruit in een verluchte ruimte. De perzik en de nectarine zijn consumptieklaar wanneer hun schil zacht en soepel is. Een tip: in stoom bereide perziken passen perfect bij gevogelte.

Pruimen, als eieren zo groot

De pruim is een ideaal tussendoortje bij langdurige inspanningen zoals een wandel- of fietstocht, na een zwempartij of ook na een middagdutje in volle zon. De vrucht past ook perfect bij het ontbijt of kan tijdens de voormiddag dienen als antidip middeltje.

Sommige jonge consumenten trekken een lang gezicht bij het zien van de witte schijn die soms op de pel van de pruim zit. Niets aan de hand! Het is niet meer dan was die de vrucht zelf aanmaakt om zich te beschermen tegen externe agressie. Het toont ook aan dat het fruit vers is.

Eet pruimen snel op, binnen de 48 uur na de aankoop. Bewaar ze niet in de koelkast en ook niet in een gesloten plastic zak.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 08/05/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Pruimen zijn niet te versmaden! Gepubliceerd op 16/09/2015 - 12h24

De pruim is ongetwijfeld één van de makkelijkst te consumeren vruchten. U kunt ze overal meenemen, puur voor de trek én voor de vorm. Bovendien is ze een uitstekende remedie tegen luie darmen.

Meer artikels