Gsm: waarom moet ik mijn telefoon uitzetten in het ziekenhuis?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/07/2016 - 12h50
-A +A

Gsm’s worden tegenwoordig door iedereen en overal gebruikt, ook in het ziekenhuis (gezondheidsprofessionals, patiënten, bezoekers). Maar ze zouden elektromagnetische storingen veroorzaken die de werking van bepaalde medische apparaten kunnen verstoren.

PUB

In het ziekenhuis veroorzaken gsm’s elektromagnetische storingen

Vroeger waren gsm’s simpelweg verboden in ziekenhuizen en andere medische centra. Intussen zijn de richtlijnen versoepeld, maar weinig mensen houden er zich nog aan. Het Franse Anses heeft daarom een nieuwe evaluatie gemaakt van de risico’s. Op basis van de resultaten raadt de organisatie nu bepaalde zones aan waar het gebruik is toegestaan. Gezien de grote waaier aan apparaten en situaties vindt men het dus niet meer nodig om gsm’s en andere elektrische en elektronische medische toestellen die radiogolven uitzenden, algemeen te verbieden.

Gsm’s blijven verboden op bepaalde afdelingen

Het is wel belangrijk dat patiënten, bezoekers en het medisch personeel hun gsm uitzetten in de buurt van bedden waar patiënten aan elektrische en elektronische medische toestellen geschakeld zijn en op plaatsen waar zulke apparaten staan om vitale functies te ondersteunen, zoals op de afdeling intensive care, in operatiekwartieren, op de afdeling neonatalogie, de spoeddiensten, enz.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 01/07/2016 - 12h50

Agence nationale de sécurité sanitaire (Anses), Perturbation des dispositifs médicaux par les radiofréquences : des pratiques à adapter à chaque situation, 13 juin 2016, www.anses.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Een portable in het ziekenhuis: binnenkort toegestaan? Geüpdatet op 18/03/2003 - 00h00

Sinds een tiental jaar zijn gsm's verboden in ziekenhuizen, omdat ze kunnen interfereren met medische apparatuur. Als er zich echter geen zware incidenten meer voordoen, zou deze voorzorgsmaatregel binnenkort wel eens kunnen worden afgeschaft, temeer...

Gsm's: een reservoir van bacteriën Geüpdatet op 07/10/2003 - 00h00

Onze gsm's zijn echte bacteriehaarden, en dat is zeker niet bedoeld als koren op de molen van de tegenstanders van het mobieltje. Deze vaststelling verhoogt de kans dat gsm's verboden worden in ziekenhuizen.

Meer artikels