• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Gsm-straling: is de gezondheid in gevaar?

Gsm-straling: is de gezondheid in gevaar?Is gsm-straling nu gevaarlijk of niet? Wat dit betreft, blijven heel wat vragen nog steeds onbeantwoord. Hoe zit het bijvoorbeeld met de reële risico's van gsm-straling voor onze gezondheid? We kunnen maar beter voorzichtig blijven: beter voorkomen dan genezen!

Microgolven en gsm-golven


Mobiele telefoons versturen microgolven die behoren tot de UHF-band (Ultra High Frequency) van radiofrequenties, hetzij tussen 300 MHz (megahertz) en 3 GHz (gigahertz). De uitgezonden elektromagnetische golven behoren dus tot dezelfde categorie als de golven die uitgezonden worden door analoge en digitale televisie, draadloze telefonie, babyfoons, UMTS (mobiele telecommunicatie van de derde generatie die ook het doorsturen van videobeelden mogelijk maakt), Wifi of Wimax (draadloze verbinding met hoog debiet). We weten dat deze golven in staat zijn onze weefsels binnen te dringen, maar het is nog de vraag of hun impact groot genoeg is om onze gezondheid in gevaar te brengen.

Onderzoek van de risico's die gepaard gaan met gsm-straling


Op dit ogenblik, ziet het er naar uit dat de elektromagnetische straling waaraan we gewoonlijk blootgesteld worden, geen zeker risico oplevert voor de gezondheid. De vraag blijft wel gedeeltelijk onbeantwoord, des te meer omdat de politieke en economische belangen i.v.m. deze nieuwe technologieën vaak ook een woordje meespreken in het wetenschappelijk debat, waardoor een gezamenlijk standpunt van de deskundigen een zeer moeilijke zaak wordt. Verschillende studies hebben bijvoorbeeld geprobeerd de impact van gsm-straling te bestuderen op het DNA van cellen. Wanneer dat DNA beschadigd is, kan dat leiden tot bepaalde gevallen van kanker. Deze resultaten, onder meer verkregen op tomatenplanten, kunnen moeilijk geëxtrapoleerd worden naar mensen. Andere onderzoeken hebben ook getracht het fenomeen 'elektrosensibiliteit' te bestuderen. Sommige mensen beweren immers dat ze bijzonder gevoelig zijn voor gsm-straling. Dat zou zich uiten in hoofdpijn, depressiesymptomen, vermoeidheid... Ook in dit geval heeft men tot nu toe geen definitieve beslissing genomen, hoewel Zweden elektrosensibiliteit officieel erkend heeft als een handicap.

Artikel gepubliceerd door op 23/11/2009

Bronnen: Dr. Jacques Vanderstraeten, "Champs et ondes GSM et santé" (Gsm-velden, gsm-straling en gezondheid) Zie ook Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek, www.iarc.fr

Vindt u het artikel interessant?