• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Gsm's: een reservoir van bacteriën

Gsm's: een reservoir van bacteriën Onze gsm's zijn echte bacteriehaarden, en dat is zeker niet bedoeld als koren op de molen van de tegenstanders van het mobieltje. Deze vaststelling verhoogt de kans dat gsm's verboden worden in ziekenhuizen.

Bacteriën zouden wel eens de genadeslag kunnen betekenen voor de gsm. Zo stelde een Israëlische onderzoeker die gespecialiseerd is in infectieziekten en ziekenhuisepidemiologie, op zijn afdeling heel wat gevallen van besmetting vast. Hij formuleerde de hypothese dat ze mogelijk veroorzaakt werden door de mobiele telefoons van het personeel, en spoorde één van de bacteriën op die het meest voorkomen in de instellingen van zijn land (Acinetobacter baumanii). Hij liet ook monsters nemen van de handen en hoorns van meer dan 70 artsen en 53 verpleegsters. Uiteindelijk bleken 12 % van de telefoons en 24 % van de handen besmet.

Momenteel is er niet meteen gevaar voor de volksgezondheid. Toch is de bedreiging in de ziekenhuizen wel degelijk reëel, vooral dan op de spoedgevallendiensten, gezien het aanzienlijke risico op besmetting van verzwakte patiënten. Dat heel wat stammen resistent zijn geworden tegen de meeste beschikbare antibiotica, verhoogt dat risico nog. Het is dan ook nutteloos om je handen te wassen als je de bacteriën vrijuit op je gsm laat woekeren! Opgelet ook voor handenvrije kits, want de oortelefoons krioelen van microscopische beestjes. Vervang uw oortelefoon regelmatig en leen hem niet uit.

Artikel gepubliceerd door op 07/10/2003

Bronnen: Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapie, 17 september 2003, Chicago, Verenigde Staten, voordracht van dr. Abraham Borer.

Vindt u het artikel interessant?