De grootste vijanden van onze tanden

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/11/2011 - 11h14
-A +A

Onze tanden kunnen op heel veel manieren schade ondervinden - door een harde slag, een valpartij, te hard eten, als gevolg van medicatie of een ziekte, enz. Maar in het gewone dagelijkse leven zijn suiker en tabak de grootste vijanden onze tanden. Hoe gaan deze twee geduchte vijanden precies te werk om onze tanden te beschadigen?

PUB

Vijand nr.1 van de tanden: suiker

Suiker dient als voedsel voor heel wat bacteriën die in onze mond gedijen, en die produceren op hun beurt zuren. Deze zuren tasten de gemineraliseerde weefsels (glazuur) van de tand aan en veroorzaken na verloop van tijd cariës.

Maar suiker werkt ook nog volgens een ander mechanisme, waardoor het zijn cariës veroorzakend vermogen nog versterkt. De suiker die we binnenkrijgen haalt de pH van het speeksel namelijk naar omlaag, waardoor de zuurgraad in onze mond stijgt en daarmee dus ook het risico op cariës.

 

Hoe kunt u zich beschermen tegen suiker?

  • Door minder suiker te eten natuurlijk! Maar er zijn nog andere pistes. 
  • De tanden na elke maaltijd poetsen.
  • Niet snoepen of eten tussen de maaltijden door, en anders erna altijd de tanden poetsen. Wist u dat zelfs brood en melk suikers bevatten (complexe koolhydraten) en dus een productie van zuren door de bacteriën veroorzaken?
  • Kauwgom zonder suiker eten als u de kans niet hebt om uw tanden te poetsen (door het kauwen stijgt de speekselproductie en vindt er een zelfreiniging van de tanden plaats).
  • Vooral gezoete dranken mijden. Ze worden vaak buiten de maaltijden gedronken en verhogen de zuurgraad in de mond extra omdat ze niet alleen gesuikerd maar ook vaak heel zuur zijn!
  • Een weetje: om cariës te voorkomen doet men bij kinderen een zogeheten verzegeling van de tandgroeven. Dat kan gebeuren zodra de definitieve kiezen er doorkomen, en dat tot ze 14 jaar zijn.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/11/2011 - 11h14

Union française pour la santé buccotandaire, www.ufsbd.frwww.mtdents.info;  Société Suisse d'Odonto-stomatologie, http://www.stop-tabac.chttp://www.stoptabac.ch.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Tanden: maak komaf met de slechte gewoonten! Geüpdatet op 17/08/2016 - 09h57

Zo’n 5% van de Belgen poetsen hun tanden niet elke dag en heel veel mensen gebruiken hun tanden om noten kraken. Niets is zo slecht om onze tanden te beschadigen. Misschien is de zomer het ideale moment om weer goede gewoonten aan te nemen!

Moeten we kauwgom eten voor goede tanden? Geüpdatet op 21/01/2015 - 12h04

Kauwen op een kauwgom zou cariës helpen voorkomen en onze tanden gezond houden. Wat is er van aan? Welk effect heeft kauwgom op de tanden? Moeten we voortaan met een kauwgom in de mond rondlopen? We staan even stil bij de rol van kauwgom in de gezond...

Veroorzaakt suiker nu echt cariës? Gepubliceerd op 10/11/2014 - 12h25

Kinderen krijgen altijd te horen dat ze niet te veel suiker en snoep moeten eten omdat dat slecht is voor de tanden. Impliciet betekent dit dat suiker de oorzaak zou zijn van cariës. Maar is dat ook zo?

Meer artikels