Grootouders: nederigheid en discretie gewenst

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/11/2003 - 00h00
-A +A

De familiale omgeving van een kind is ruimer dan ouders, broers en zussen.

Al zeer vroeg ontwikkelt het kind ook een affectieve en vertrouwensband met andere familieleden.

De grootouders spelen op dat vlak een sleutelrol: ze gaan een duurzame relatie aan met hun kleinkinderen en geven hun 'gratis' liefde.

PUB

Vanaf het eerste levensjaar is het belangrijk om het kind duidelijk te maken dat het niet alleen deel uitmaakt van het kerngezin, maar van bij het begin ook tot een grotere familie behoort. De banden die het smeedt met verschillende familieleden (grootouders, ooms, tantes, neven, nichten) zijn een bron van verrijking. De grootouders bekleden hierin een bevoorrechte plaats.

  • Als getuigen van het verleden doen ze het kind beseffen dat zijn ouders lang geleden ook kind zijn geweest en dat het zich op de kruising bevindt van twee geslachten.Ze hebben veel ervaring, kunnen goede raad geven en relativeren. Op die manier kunnen ze de ouders aflossen als die het te druk hebben of eens met z'n tweetjes willen zijn.
  • Ze vervullen een minder strikt opvoedende rol dan de ouders en hebben vaak meer vrije tijd als ze met pensioen zijn, dus kunnen ze zichbeschikbaar en geduldig
  • opstellen. Ze kunnen die kostbare tijd gebruiken om hun kleinkinderen verhalen te vertellen, samen te gaan wandelen, pannenkoeken te bakken en andere favoriete activiteiten te doen.

  De verhouding tussen generaties verloopt niet altijd even makkelijk. Toch komt alles wat u daarin investeert zowel uzelf als het evenwicht van uw kinderen ten goede, op voorwaarde dat er sprake is van wederzijds respect. Doe er dan ook alles aan om uw kind intieme, bevoorrechte momenten te laten beleven met zijn grootouders, ook al is er af en toe wat onenigheid. Mettertijd verbetert de verstandhouding, en als u het handig aan boord legt, zullen ze uiteindelijk elkaars eigenheid respecteren.

De nieuwe grootouders

De alwetende grootmoeders die hun wil opleggen, zijn voltooid verleden tijd. Vandaag is hun rol subtieler en complexer geworden en stellen ze zich nederig en discreet op: helpen zonder te bevelen, raad geven en tegelijk vertrouwen schenken aan de kersverse mama, beschikbaar zijn zonder zich op te dringen enz. De grootvaders van hun kant houden zich steeds liever bezig met hun kleinkinderen. Door samen te spelen, groeit er geleidelijk een band.

Enkele principes en adviezen voor de grootouders

 • Grootouders hoeven niet in te staan voor de opvoeding van hun kleinkinderen, maar moeten hen koesteren en liefde geven. Dat betekent dat ze de opvoedingsmethode van de ouders niet mogen bekritiseren.
 • Ouders mogen hun kind niet weghouden van hun grootouders. Die vertegenwoordigen immers hun roots. Bovendien kunt u niet alle facetten van het leven van uw kind zelf invullen.
 • Anderzijds mag u ook geen misbruik maken van hun diensten. Of de grootouders nog werken of niet, het is normaal dat ze verlangen naar welverdiende rust. Ouders mogen niet aarzelen om hulp te vragen, temeer omdat sommige grootouders zelf geen hulp durven aanbieden of bang zijn zich op te dringen.
Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 04/11/2003 - 00h00

Anne Bacus, " Guide des Mamans débutantes " (" Gids voor jonge moeders "), Ed. Marabout ; Dr. Edwige Antier, " Elever mon enfant aujourd'hui " (" Mijn kind opvoeden vandaag "), Ed. Robert Laffont.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Is mijn kind hoogbegaafd? Geüpdatet op 11/05/2015 - 10h22

Zo’n 2% van de bevolking in België is hoogbegaafd en heeft een aanzienlijk hoger IQ dan de rest van de bevolking. Die hoge intelligentie gaat gepaard met een heel specifieke manier van denken. Hoe is een hoogbegaafd kind te herkennen?

De komst van een broertje of zusje Geüpdatet op 30/12/2003 - 00h00

Een broertje of zusje is het mooiste wat je een kind kunt schenken. Toch liggen de zaken niet altijd zo eenvoudig. Jaloezie en agressiviteit kunnen de kop opsteken, en dat is niet meer dan normaal. Het komt erop aan de oudste uit te leggen dat iedere...

Meer artikels