• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Getuigenissen (0)

Groenten en zetmeelhoudende producten: de pijlers van een mooi figuur?

Groenten en zetmeelhoudende producten: de pijlers van een mooi figuur?

Groenten en zetmeelhoudende producten zijn een vaste bron van vezels en bevorderen het verzadigingsgevoel.

Maar deze levensmiddelen hebben nog andere voordelen voor wie een mooi figuur wil krijgen.

Groenten als hongerstiller

Waaruit bestaan groenten?

Groenten bevatten vooral water (75 tot 95%, soms zelfs meer). Het record ligt (met 96%) bij de komkommer, op de voet gevolgd door courgettes (94,5%), kropsla, tomaten, radijzen en andijvie (94%).

Erwtjes en aardappelen bevatten het minst water, met respectievelijk 74 en 77%.  Al is dat nog altijd heel wat.

Water bevat geen calorieën. Groenten zijn dus logisch gezien caloriearm, te meer omdat ze ook geen vetten en maar heel weinig koolhydraten bevatten.

Ook vezels - en die zitten dus massaal in groenten - bevatten net als water geen calorieën. Ze bestaan uit cellulose en hemicellulose. In de maag en later ook in de darmen zuigen die vezels zich vol water en vormen ze zo een soort ballast die het volume voedsel doet stijgen.

Als u de maaltijd start met een slaatje of een groentesoep (maak hem goed dik, geen heldere soep dus), is een goed deel van uw maag al gevuld. Uw eetlust zal op slag veel kleiner zijn en het verzadigingsgevoel zal al langzaam op gang komen.

 

Zetmeelhoudende producten geven een verzadigd gevoel

Waaruit bestaan zetmeelhoudende producten?

Vooral uit complexe koolhydraten. Deze zogenaamde trage suikers leveren de glucose die u van energie voorziet en zijn dus onmisbaar. De helft van uw dagelijkse calorieopname moet van dit soort producten komen. Zetmeelhoudende waren zorgen ervoor dat u geen appelflauwte krijgt bij een lichte hypoglykemie (te weinig glucose in uw bloed) en dat u ook niet de daarmee gepaard gaande hongeraanvallen krijgt die u tussen de maaltijden doen eten. Die tussendoortjes zijn een belangrijke oorzaak van gewichtstoename.

Net als groenten bevatten zetmeelhoudende producten (brood, pasta, rijst, maïs, quinoa, aardappelen, gedroogde bonen) geen vetten, maar wel een beetje eiwitten. De calorieopname blijft bij dit soort producten dus bescheiden.

Ook vezels zitten er overvloedig in. En ze hebben dezelfde werking als de vezels in groenten.

Door die combinatie koolhydraten / vezels zijn zetmeelhoudende producten ideaal om het verzadigingsgevoel op te wekken en hongeraanvallen tegen te gaan.

 

De beste combinatie koolhydraten / vezels zit natuurlijk in volkoren brood. Dat bevat meer vezels dan wit brood.

Als u bij het ontbijt dus brood eet (liever dan een brij van industriële muesli) en ook bij de andere maaltijden genoeg brood eet (en/of pasta, rijst, aardappelen enz.), bent u goed op weg om af te slanken. Het zal u vooral ook een niet te evenaren darmcomfort verschaffen.

Artikel gepubliceerd door op 19/11/2012

Vindt u het artikel interessant?