PUBLICITÉ

Groenten en fruit: sterke gezondheidstroeven

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/08/2003 - 00h00
-A +A

Groenten en fruit zijn niet alleen gezond, maar ook lekker én goedkoop. Wie ze alle dagen op het menu zet, loopt minder kans op sommige ziekten.

PUB

Groenten en fruit bevatten van nature veel vitamines, vezels, mineralen en antioxidanten. Deze stoffen houden uw lichaam op een natuurlijke manier in vorm, en dankzij hen spelen groenten en fruit een eersterangsrol bij de preventie van sommige ziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten.

5 porties per dag

Deze kwaliteiten hebben voedingsspecialisten ertoe aangezet om 5 porties groenten en fruit per dag aan te bevelen, het gecumuleerde equivalent van 500 tot 800 gram groenten en/of fruit. Aan die aanbeveling zijn wel twee voorwaarden verbonden: wissel fruit, gekookte en rauwe groenten met elkaar af. Eén portie fruit komt bijvoorbeeld overeen met een appel, een peer, een banaan, een bakje aardbeien, twee kiwi's, een halve meloen, versgeperst vruchtensap of vruchtensap uit de handel, maar dan wel zonder toegevoegde suiker of met 100 % zuiver sap. 8 eetlepels gekookte groenten of 1 kom soep komen overeen met één portie groenten. Wat rauwe groenten betreft, kan het gaan om een tomaat, een halve komkommer, een paar wortelen, 5 eetlepels geraspte selderie, geraspte wortelen, rode kool of groentesap. Opgelet: vruchtensappen op basis van extracten, vruchtenyoghurt uit de handel, soep in zakjes, confituur, ketchup, aardappelen (bevatten zetmeel), droge groenten (grauwe erwten, (droge) bonen, …), gedroogde vruchten (druiven, abrikozen, vijgen, …), oliehoudende vruchten (noten, hazelnoten, pinda's, …), kruiden en specerijen komen niet in aanmerking als groente- of fruitporties!

Afwisseling genoeg

Groenten en fruit vinden we uiteraard het hele jaar door. Afwisseling en lekkernijen gewaarborgd dus! Verse groenten en fruit genieten de voorkeur, samen met diepvriesproducten, als ze geen toegevoegd zout en vet bevatten (dus geen meeneemgerechten!), en hapklare groenten (salade, rauwe groenten, …). Ook groenten en fruit in blik hebben hun plaats, maar dan wel in afwisseling met verse en diepvriesproducten, want die hebben een hogere voedingswaarde. Bewaar verse producten buiten het licht, in de koelkast of in een droge, frisse kelder. Consumeer ze zo vlug mogelijk, om bederf en verlies van vitamines tegen te gaan. Vergeet ze niet te spoelen vóór ze te eten. Wat diepvriesproducten betreft: let erop dat u de koudeketen niet verbreekt (gebruik een koeltas om uw boodschappen te doen). U mag ze niet ontvriezen vóór u ze kookt (wel in de koelkast stoppen), anders kunnen ze bederven. Vries ook nooit ontvroren producten weer in. Bereid of verwarm conserven in hun jus als die geen toegevoegd zout bevat (wat vaak het geval is), en gooi de jus anders weg. De microgolfoven is de bereidingswijze die de vitamines het meest behoudt. Stomen beperkt het aantal vetten en behoudt eveneens de vitamines en mineralen. Kiest u voor koken in water, gebruik dan zo weinig mogelijk water en breng het aan de kook vóór u er het eten in doet. Wissel bakken in de oven af met smoren, grillen, bereiden in papillot, wokken en bakken in een pan met antiaanbaklaag.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 05/08/2003 - 00h00 " Fruits et légumes, la santé au naturel ", uitgegeven door l'Observatoire de la Santé du Hainaut (Gezondheidsobservatorium van Henegouwen), juli 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ