Groenten en fruit geven ons letterlijk ademruimte!

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 25/01/2005 - 00h00
-A +A

Chronische bronchitis en astma zijn ademhalingsziekten die nog voortdurend toenemen. Steeds meer studies benadrukken het belang van groenten en fruit om longfunctiestoornissen te vermijden.

PUB

De voorbije jaren is steeds duidelijker geworden dat er een verband bestaat tussen de verhoogde frequentie van ademhalingsziekten en de veranderingen in levensstijl en voedingspatroon. Heel wat experts stellen oxidatiestress gedeeltelijk verantwoordelijk voor de geleidelijke aantasting van de bronchiaalboom. De toename van die oxidatiestress is te wijten aan het feit dat onze moderne voeding weinig antioxidanten bevat.

Vitamines en fytochemische stoffen

Voldoende vitamine C-inname is zeer belangrijk voor de goede werking van de longen, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Het effect is nog sterker in combinatie met vitamine E. De rol van bètacaroteen (of provitamine A) is omstreden. Volgens sommige studies biedt ze slechts weinig bescherming tegen astma, maar uit diverse sterk gemediatiseerde supplementatiestudies is gebleken dat bij rokers die hoge dosissen bètacaroteen nemen, de kans op longkanker toeneemt. Andere carotenoïden zoals lycopeen zouden heilzame effecten kunnen hebben… Polyfenolen (onder meer de catechines in thee of chocolade) verhogen het maximale uitademingsvolume per seconde (het MUVS, dat de ademhalingscapaciteit meet) en zouden het risico op chronische hoest en ademhalingsproblemen verminderen.

Mineralen

Een lage kaliuminname wordt vaak in verband gebracht met een verminderde longfunctie. Magnesium draagt bij tot de spierontspanning en bijgevolg tot het openmaken van de luchtwegen. Kinderen met een magnesiumtekort kunnen trouwens ademhalingsproblemen krijgen. Selenium ten slotte zou goed zijn tegen astma, ook al zijn er nog tal van studies nodig om de precieze rol ervan te verduidelijken.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 25/01/2005 - 00h00 Bron: Aprifel
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Astma: eet meer fruit en groenten! Geüpdatet op 20/06/2006 - 00h00

Misschien worden fruit en groenten wel dé medicijnen van dit begin van de eeuw... Na opmerkelijke resultaten met betrekking tot de preventie van kanker zijn er nu aanwijzingen dat deze producten ook doeltreffend zijn ter preventie van astma .

Fruit en groenten voor een betere ademhaling Geüpdatet op 19/06/2007 - 00h00

Dat fruit, groenten en vis beter zijn voor de gezondheid van hart- en bloedvaten dan vlees en frites, werd ruimschoots aangetoond. Maar hetzelfde geldt ook voor de ademhaling. Hoe meer fruit, groenten en vis men eet, hoe beter de ademhaling beschermd...

Dieet: fruit en groenten naar hartenlust! Geüpdatet op 10/07/2007 - 00h00

De effectiviteit van een dieet lijkt niet alleen afhankelijk te zijn van een beperking van vetstoffen. Meer fruit en groenten eten is een strategie die blijkbaar tot betere resultaten leidt dan een dieet zonder vetstoffen.

Meer artikels