• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Commentaren (0)

Groene thee, een wapen tegen kanker

Groene thee, een wapen tegen kanker

Onze voeding kan ons helpen om ons te beschermen tegen kanker. Om daarin te slagen, is groene thee een van de belangrijkste troeven van ons arsenaal. Op voorwaarde natuurlijk dat u hem kunt uitkiezen en klaarmaken.

Wij bieden u een aantal tips om maximaal te kunnen genieten van zijn kankerbestrijdende eigenschappen.

Catechines: de kankerbestrijdende bestanddelen van groene thee

In de kankerbestrijdende voeding neemt groene thee een zeer belangrijke plaats in. Het is inderdaad in groene thee dat men de meeste antikanker-moleculen aantreft. Deze antikanker-moleculen zijn in dit geval catechines (familie van de flavonoïden), die één derde van het gewicht van de theeblaadjes vertegenwoordigen!

De catechines hebben de eigenschap dat zij in staat zijn zich te verzetten tegen talrijke manieren die door de kankercellen gebruikt worden om zich te ontwikkelen. De interessantste en meest voorkomende catechine is de EGCG (epigallocatechine-gallaat), die als het ware in staat is om de tumoren te doen stikken.

Wanneer kankercellen zich vermenigvuldigen om een kleine tumor te vormen, moeten zij daarbij ook een netwerk van bloedvaatjes ontwikkelen om zichzelf te bevoorraden en om zich te kunnen vermenigvuldigen. Dit is wat men angiogenese noemt. De EGCG is in staat om de angiogenese te verhinderen, dit is dus de vorming van een bloedvatenstelsel dat noodzakelijk is voor de ontwikkeling en de groei van elke tumor.

Welke thee kiezen tegen kanker?

 • Groene thee, omdat deze veel rijker is aan catechines dan zwarte thee. Zwarte thee ondergaat een gistingsproces waarbij een deel van de catechines omgezet wordt in andere flavonoïden.
 • Kies ofwel groene thee die zo rijk mogelijk is aan EGCG, ofwel Japanse groene thee.
 • Geef de voorkeur aan thee van blaadjes en niet in zakjes. Deze zijn vaak gevuld met restjes van de oogst (gebroken blaadjes).

 

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 09/12/2013
Origineel artikel geschreven door op 08/04/2008

Bronnen: "Cuisiner avec les aliments contre le cancer" (Koken met kankerbestrijdende voedingsmiddelen), Dr. Béliveau en Dr. Gingras, uitg. Robert Laffont.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Ontdek al de weldaden van thee!

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten