• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Tips (0)

Groeipijnen bij kinderen: wat is het en valt er iets aan te doen?

Groeipijnen bij kinderen: wat is het en valt er iets aan te doen?

"Hij heeft pijn, dat zal wel een groeischeut zijn". Het is bekend dat groeien bij kinderen soms pijn kan doen.

Maar wat is groeipijn precies? Hoe herkent u de klachten? En is er wat aan te doen?

Groeipijn: botten en spieren hebben elk hun eigen ritme

Als een kind groeit, verandert niet alles in zijn lichaam in hetzelfde ritme. De botten groeien bijvoorbeeld sneller dan de spieren, de pezen, de ligamenten en de andere structuren die de botten samenhouden.

Het gevolg is dat de spieren onder druk komen te staan. Als die  groei opvallend snel is en samenvalt met zware lichamelijke activiteit, treedt er groeipijn op.

Hoe herkent u groeipijn?

De klachten treden vooral ‘s nachts op. Het is namelijk tijdens de slaap dat kinderen groeien.

De pijn kan in alle ledematen zitten, maar ze is het beste te voelen in de knieën. De beenspieren moeten namelijk het meest en ook heel hard werken en zullen dus eerder last krijgen van groeipijn.

 

Periodes met meer groeipijn

De groei van kinderen verloopt niet gelijkmatig. Kinderen groeien snel tussen hun geboorte en hun vijfde levensjaar, relatief traag tussen hun vijfde en hun tiende (maar toch nog altijd gemiddeld 0,5 cm per maand!) en net voor de puberteit - tussen 10 en 12 jaar - weer heel snel, tot twee centimeter per maand zelfs.

Zelfs binnen die grote periodes groeien kinderen met pieken die elkaar opvolgen. Die gaan, afhankelijk van de omstandigheden, gepaard met minder of meer pijn. 

Groeipijn is dus niets chronisch. Ze komt op en verdwijnt na enkele weken weer, en tijdens die groeischeuten manifesteert ze zich één of twee keer per week.

 

Artikel gepubliceerd door op 05/02/2013

Bronnen: Met dank aan prof. Jean Lamoureux, diensthoofd orthopedische chirurgie in het Universitaire Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (Brussel)

Vindt u het artikel interessant?