Groeipijnen bij kinderen: wat is het en valt er iets aan te doen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/02/2013 - 18h19
-A +A

"Hij heeft pijn, dat zal wel een groeischeut zijn". Het is bekend dat groeien bij kinderen soms pijn kan doen.

Maar wat is groeipijn precies? Hoe herkent u de klachten? En is er wat aan te doen?

Groeipijn: botten en spieren hebben elk hun eigen ritme

Als een kind groeit, verandert niet alles in zijn lichaam in hetzelfde ritme. De botten groeien bijvoorbeeld sneller dan de spieren, de pezen, de ligamenten en de andere structuren die de botten samenhouden.

Het gevolg is dat de spieren onder druk komen te staan. Als die  groei opvallend snel is en samenvalt met zware lichamelijke activiteit, treedt er groeipijn op.

Hoe herkent u groeipijn?

De klachten treden vooral ‘s nachts op. Het is namelijk tijdens de slaap dat kinderen groeien.

De pijn kan in alle ledematen zitten, maar ze is het beste te voelen in de knieën. De beenspieren moeten namelijk het meest en ook heel hard werken en zullen dus eerder last krijgen van groeipijn.

 

Periodes met meer groeipijn

De groei van kinderen verloopt niet gelijkmatig. Kinderen groeien snel tussen hun geboorte en hun vijfde levensjaar, relatief traag tussen hun vijfde en hun tiende (maar toch nog altijd gemiddeld 0,5 cm per maand!) en net voor de puberteit - tussen 10 en 12 jaar - weer heel snel, tot twee centimeter per maand zelfs.

Zelfs binnen die grote periodes groeien kinderen met pieken die elkaar opvolgen. Die gaan, afhankelijk van de omstandigheden, gepaard met minder of meer pijn. 

Groeipijn is dus niets chronisch. Ze komt op en verdwijnt na enkele weken weer, en tijdens die groeischeuten manifesteert ze zich één of twee keer per week.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/02/2013 - 18h19

Met dank aan prof. Jean Lamoureux, diensthoofd orthopedische chirurgie in het Universitaire Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (Brussel)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Elk in zijn bed! Geüpdatet op 20/05/2003 - 00h00

Mama, ik ben bang, mag ik bij jou in bed komen? Welk kind heeft nooit eens zin om in het bed van zijn ouders te slapen? Welke ouder heeft zijn kind nog nooit toegestaan even bij hem in bed te kruipen? Als de uitzondering een leef- en slaapgewoonte wo...

Geen sterke botten zonder melk Geüpdatet op 25/11/2003 - 00h00

Het aantal botbreuken ligt drie maal hoger bij kinderen die geen melk drinken. Een reden om de trend van de frisdrankconsumptie bij de jeugd om te buigen: meer melk drinken is de boodschap.

Meer artikels