• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Tips (0)

Griep: vaccinatie aan te raden voor alle astmalijders!

Griep: vaccinatie aan te raden voor alle astmalijders!

Iedereen weet het of zou het onderhand toch moeten weten: de inenting tegen griep is ten zeerste aanbevolen voor oudere mensen.

Minder bekend is dat ook astmalijders beter deze voorzorg nemen.

En toch is de inenting van deze groep mensen minstens even belangrijk, want griep kan bij astmalijders zeer zware gevolgen hebben.

Inentingsprogramma tegen de griep

Het vaccin tegen het griepvirus is vooral aanbevolen voor mensen met een iets brozere gezondheid: de 65-plussers, maar ook mensen die een bepaalde chronische aandoening hebben, zoals diabetes, hartinsufficiëntie of drepanocytose.

Terugbetaald vaccin voor astmalijders

Luchtwegenpathologieën en zware astma staan ook op de lijst van ziekten waarvoor een inenting wenselijk is. In de praktijk wordt die aanbeveling helaas te weinig opgevolgd. Nog altijd te weinig astmalijders laten zich inenten. Van de kinderen die astma hebben, lieten zich in de winter van 2005-2006 amper 14% inenten.

Toch is het zo dat het aantal gevaccineerden stijgt met de graad van astma. Zo blijkt 33% van de kinderen dat zich laat inenten aan een ernstige vorm van astma te lijden, bij kinderen die een mildere vorm van astma hebben, is dat slechts 6%.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 04/12/2012
Origineel artikel geschreven door op 02/12/2008

Bronnen: Le Quotidien du médecin, 28 oktober 2008 ; le Panorama du médecin, 17 november 2008.

Vindt u het artikel interessant?