• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Griep: Nieuws van het front

Griep: Nieuws van het frontHet griepvirus heeft ons met de feestdagen vrij goed met rust gelaten, maar daar blijkt nu verandering in te komen. We staan wellicht aan de vooravond van een epidemie veroorzaakt door een zeer virulente kiem: het H3-virus. En we kunnen er helaas niet veel tegen beginnen.

Het griepvirus heeft ons met de feestdagen vrij goed met rust gelaten, maar daar blijkt nu verandering in te komen. We staan wellicht aan de vooravond van een epidemie veroorzaakt door een zeer virulente kiem: het H3-virus. En we kunnen er helaas niet veel tegen beginnen.

Voorkomen en daarna genezen

Als u gevaccineerd bent, zal u de ziekte waarschijnlijk niet krijgen. Het circulerend virus bevindt zich immers in het vaccin; u bent dus door het vaccin beschermd. U bent echter niet volledig beschermd:

 • het zou kunnen dat een ander virus dan de virussen waartegen u bent gevaccineerd, u ziek maakt;
 • het vaccin is misschien niet doeltreffend genoeg om u volledig te beschermen.
Maar er is geen reden om te panikeren. Als mensen die gevaccineerd zijn, toch ziek worden, zullen ze statistisch gezien minder ziek zijn dan niet-gevaccineerde personen.Als u niet gevaccineerd bent, kan u ook niet veel doen. U kan zich nog vlug laten vaccineren, maar het vaccin begint pas na enkele dagen te werken. Vermijd dus in de mate van het mogelijke contact met zieke mensen.Maar er is goed nieuws voor iedereen. Er bestaan nu efficiënte geneesmiddelen tegen griep. Deze moeten echter door een arts worden voorgeschreven en moeten zo snel mogelijk na het begin van de symptomen worden toegediend.Als u reeds ziek bent, moet u trachten een surinfectie te voorkomen en ook moet u ervoor zorgen dat u geen andere personen besmet. Vermijd dus contacten, blijf in bed en roep uw huisarts.

Artikel gepubliceerd door op 13/01/2002

Bronnen: Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid - Louis Pasteur

Vindt u het artikel interessant?