• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Griep: kies voor een vaccin

Griep: kies voor een vaccinEen nieuw onderzoek bevestigt de baten van een griepvaccin bij ouderen personen en pleit voor een uitbreiding van de vaccinatiedekking. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat vaccinatie gepaard gaat met een daling van 27% van het risico op ziekenhuisopname voor pneumonie of griep. Bij 65-plussers daalt het risico op overlijden met 48%, zo blijkt uit het onderzoek.

Doeltreffendheid aangetoond

Omdat de doeltreffendheid van het griepvaccin in de pers wel eens betwijfeld wordt, volgden dr. Kristin Nichol en collega's 713.872 personen gedurende tien griepseizoenen in de Verenigde Staten en deden ze bijkomende analyses. Door dat onderzoek kon het verband aangetoond worden tussen een jaarlijks vaccin en de reductie van het risico op ziekenhuisopname en overlijden bij oudere personen.

Aanbevelingen van de WGO

Elk jaar zorgt griep en de verwikkelingen ervan wereldwijd voor bijna 500.000 overlijdens, vooral bij oudere personen. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt ontwikkelde landen aan om de jaarlijkse vaccinatiegraad op te trekken tot 50% en 75% bij oudere personen (meer als 65 jaar) in respectievelijk 2006 en 2010. Onderzoek heeft aangetoond dat in sommige Europese landen de doelstelling van 2006 nog niet gehaald werd.

Artikel gepubliceerd door op 30/10/2007

Bronnen: Perscommuniqué 'The New England Journal of Medicine bevestigt de voordelen van het jaarlijkse griepvaccin bij oudere personen', 15 oktober 2007.

Vindt u het artikel interessant?