• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Griep, een groot probleem voor de volksgezondheid

Griep, een groot probleem voor de volksgezondheidGriep is een zeer besmettelijke virale aandoening die door speekseldruppeltjes via de luchtwegen wordt overgedragen. De griep is meestal goedaardig, maar daar tegenover staat dat miljoenen mensen erdoor kunnen worden getroffen. Bij verzwakte, bejaarde patiënten of patiënten met een chronische ziekte kan griep bovendien ernstige gevolgen hebben.

Welke zijn de oorzaken?

Het griepvirus, Myxovirus influenzae genaamd, wordt overgedragen door druppeltjes die worden verspreid bij het hoesten of niezen. Het virus dringt in het lichaam, valt de cellen van de luchtwegen aan, dringt in die cellen en gaat er zich vermenigvuldigen. Elk jaar circuleren wereldwijd meerdere stammen van het griepvirus, die regionale epidemieën veroorzaken. De epidemieën beginnen over het algemeen in de maand november en verdwijnen in februari-maart.

Praktische tips tegen griep

Laat u vaccineren in het begin van het seizoen, tussen begin oktober en midden december. Na een tweetal weken vormen zich antistoffen.

Bijgewerkt door Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Danielle Pickman op 10/01/2011
Origineel artikel geschreven door op 22/10/2002

Bronnen: Impact Médecin Hebdo - Dossier du praticien: la grippe, nr. 472 van 3/12/1999. Infections virales respiratoires. T1. Grippe et infections virales des voies aériennes supérieures. F. Freymuth. Elsevier. La grippe. M. Rapin. Flammarion.

Vindt u het artikel interessant?