• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Griep A/H1N1: welke zijn de risicogroepen?

Griep A/H1N1: welke zijn de risicogroepen?

We weten het ondertussen: de griep A/H1N1, ook Mexicaanse of varkensgriep genoemd, is voor de meeste mensen niet zo erg. Ze is nochtans gevaarlijk voor sommige mensen, namelijk diegenen die deel uitmaken van de 'risicogroepen'. Maar niet iedereen weet welke die groepen zijn. We proberen de situatie voor u samen te vatten.

Waarom kan griep dodelijk zijn?

De gewone griepsymptomen van zowel de A/H1N1 als de andere griepen zijn hoge koorts, hoesten en een verstopte neus. En na 7 dagen behoren die symptomen tot het verleden. Men kan zich afvragen hoe het komt dat die symptomen elk jaar leiden tot duizenden sterfgevallen, zoals dat het geval is voor de seizoensgriep. Tot nu toe was de griep A/H1N1 nog niet zo dodelijk, maar de kaap van duizend doden wereldwijd werd onlangs overschreden. En we zijn nog ver verwijderd van de piek van de epidemie. Griep is op de eerste plaats dodelijk voor mensen die reeds verzwakt zijn. Hoge koorts en ademhalingsproblemen veroorzaken een stress waaraan het lichaam weerstand moet kunnen bieden. Als dat lichaam reeds verzwakt is, kan de schok te groot zijn. Een andere vrij frequente doodsoorzaak in geval van griep zijn de secundaire infecties. De door het virus aangetaste luchtwegen zijn vatbaarder voor bacteriën, die het lichaam nog meer gaan verzwakken. Bacteriële longontstekingen behoren tot de meest voorkomende doodsoorzaken in geval van griep.

De griep A/H1N1 en de chronische ziekten

De eerste risicogroep wat de griep A/H1N1 betreft, en alle andere griepen trouwens, zijn de mensen die lijden aan een chronische ziekte. We denken op de eerste plaats aan alle hartziekten en aan diabetes. Deze aandoeningen, ook al zijn ze onder controle, kunnen inderdaad plots verergeren onder invloed van de griep en daardoor zeer gevaarlijk worden. Andere risicoziekten zijn alle respiratoire aandoeningen: chronische obstructieve bronchopneumonie en astma komen het meeste voor. Griep tast inderdaad de luchtwegen aan. Als deze al kwetsbaar zijn, kan de schade dus nog groter worden. Andere ziekten die de risico's die bij een griep horen kunnen verergeren, zijn nier- en leverinsufficiëntie, en alle immuunstoornissen.

Artikel gepubliceerd door op 10/08/2009

Bronnen: www.influenza.be; Center for Disease Control

Vindt u het artikel interessant?